Κορωνοϊός - Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell: Τα 8+1 χαρακτηριστικά της επιδημίας

Τα πρώτα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του Covid-19 ανέδειξε η μελέτη του πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ανέλυσαν τα στοιχεία και αντλώντας πληροφορίες από την Λομβαρδία και την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ιταλία, κατέληξαν στα πρώτα ασφαλή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού.

Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;

- Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 69 έτη.

- Το 47% των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό νοσηλεύτηκε.

- Το 18% των νοσηλευομένων χρειάστηκε εντατική φροντίδα.

Το μέσο σειριακό διάστημα εκτιμήθηκε πως ήταν 6,6 ημέρες.

- Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής ήταν στο 3,1.

- Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά διαφορετικά ιικά φορτία σε ρινικά επιχρίσματα μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ασθενών.

- Το δυναμικό μετάδοσης του κορωνοϊού είναι πολύ υψηλό.

- Ο αριθμός των κρίσιμων περιπτώσεων μπορεί να καταστεί σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε βραχύ χρονικό ορίζοντα.

- Παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση του αριθμού αναπαραγωγής - ενδεχομένως συνδεόμενη με την αυξημένη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την έγκαιρη επίδραση των παρεμβάσεων.

Να σημειωθεί πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λομβαρδία καταγράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα η Ιταλία πλήττεται έντονα από τον ιό, έχοντας πλέον 74.386 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού - με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη βόρεια Ιταλία - ενώ είναι και στην πρώτη θέση, όσον αφορά τους θανάτους, με 7.503 νεκρούς.

Παράλληλα, τα συνολικά κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τις 475.000 και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 21.000.

Επίσης, πολλές είναι οι χώρες που έχουν μπει σε καραντίνα, με τα μέτρα προφύλαξης να αυξάνονται συνεχώς σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της φονικής πανδημίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση της ερευνητικής ομάδας, μία εβδομάδα μετά το πρώτο κρούσμα, δηλαδή στις 27 Φεβρουαρίου, η περιοχή της Λομβαρδίας παρουσίασε μία ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων.

Η έρευνα στηρίχθηκε στις πρώτες 5.830 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από τη Λομβαρδία, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω τυποποιημένων συνεντεύξεων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και των στενών επαφών τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι επιστήμονες: Cereda D, Tirani M, Rovida F, Demicheli V, Ajelli M, Poletti P, Trentini F, Guzzetta G, Marziano V, Barone A, Magoni M, Deandrea S, Diurno G, Lombardo M, Faccini M, Pan A, Bruno R, Pariani E, Grasselli G, Piatti A, Gramegna M, Baldanti F, Melegaro A, Merler S. από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ