Κορωνοϊός - Πέτσας: 813 αυτή τη στιγμή συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ- Δεν διπλασιάστηκε η αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές

Όσα τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πραγματοποιήσε πριν από λίγη ώρα ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό και τα μέτρα της Κυβέρνησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και χθες ο κ. Πέτσας βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του, καθώς η σύζυγός του είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό.

«Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη διπλή κρίση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την οποία, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και έτσι θα αντιμετωπίσουμε και την απειλή του κορωνοϊού».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μέρα με τη μέρα τις πολιτικές της σε τρεις άξονες: ανάσχεση της διασποράς του ιού, ενίσχυση του συστήματος υγείας και στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται καθώς και τη λήψη μέτρων για βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας».

Όπως τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος «διανύουμε τώρα τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες», ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «οι Έλληνες στη μεγάλη πλειονότητα επιδεικνύουν συγκινητική συμμόρφωση σε πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης».

Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας ο κ. Πέτσας είπε «Προβλέψαμε από την πρώτη στιγμή, με την πρώτη Π.Ν.Π., τη διάθεση όποιων πόρων χρειαστούν για την πλήρη υποστήριξη του συστήματος σε ό,τι αφορά την κάλυψη έκτακτων δαπανών, προσλήψεων προσωπικού, εξοπλισμού ΜΕΘ, προμήθειας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους και αυτό θα συνεχιστεί. Προσθέτουμε κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα».

«Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά Covid-19. Σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το «ΝΙΜΤΣ», πτέρυγα στο «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Στο μεταξύ, έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας.

«Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες -ενώ στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας «πόλεμος» για την απόκτηση υλικών άμεσης ανάγκης- το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε διαδικασίες προμηθειών όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών. Το περασμένο Σάββατο, η χώρα μας παρέλαβε σημαντικές ιατρικές προμήθειες που μας δώρισε, κατόπιν επείγοντος αιτήματός μας, η κινεζική Κυβέρνηση, καθώς και επιπλέον ιατρικό υλικό περίπου 10 τόνων, δωρεά κινεζικών επιχειρήσεων» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην πρόταση 9 ευρωπαΐων ηγετών για την έκδοση κορωνο- ομολόγου.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron και οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ζητούν την διαμόρφωση κοινής πολιτικής τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όσο και για τη στήριξη των οικονομιών μας την επόμενη μέρα. Οι 9 ηγέτες προτείνουν μάλιστα την έκδοση ομολόγου που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona», καθώς και ειδική χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. -πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για τις δαπάνες που προκαλεί η Πανδημία τουλάχιστον για το 2020 και 2021» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κυβέρνηση διπλασίασε την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση ο Στέλιος Πέτσας είπε «Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια».

«Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, πως «για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους. Σημειώνεται, ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Τέλος, όσον αφορά τα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια, ανέφερε πως «με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ