Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξη: Θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες - Είμαστε στους 1.000 - Η Β & η Γ φάση της επιδημίας (βίντεο)

Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στην ΕΡΤ1 για τις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό και πώς θα μείνει το σύστημα υγείας «όρθιο».

Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ1 για τις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό και πώς θα μείνει το σύστημα υγείας «όρθιο».

Οι δύο εκδοχές που δίνει για την πορεία του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και η έκκλησή του προς τον πρωθηπουργό να παρθούν από τώρα μέτρα.

Ο κ. Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την εκτίμηση που έκανε σε ό,τι αφορά στην έλλειψη αναπνευστήρων στη χώρα μας:
«Έκανα την εκτίμηση ότι αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% από αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο -στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10%- χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1.000 αναπνευστήρες».

 

 

«Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προσέξει αυτό που κατάφερε η Γερμανία»

«Στην Ισπανία φαίνεται ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη σε σύγκριση με την Ιταλία. Έχει γίνει διασπορά πέρα από τη Μαδρίτη σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Στη Γερμανία έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αλλά έχουν προστατεύσει με κάποιον τρόπο τους ηλικιωμένους. Ένα ποσοστό περίπου 2% των κρουσμάτων είναι ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι άνω των 80 χρόνων και αυτό αντιστοιχεί και στη θνητότητα. Το 67% των θανάτων στην Ιταλία ήταν άνω των 80 ετών και το 14% άνω των 90 χρόνων. Όταν ένα τόσο καλό σύστημα υγείας όπως της Λομβαρδίας, από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν αντέχει όταν υπάρχει μεγάλη επίπτωση, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει σε ένα σύστημα σαν της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή το δικό μας ή στη νότια Ιταλία που είναι λιγότερα εξελιγμένα.

Πρέπει να δούμε αυτό που έγινε στη Γερμανία. Αν έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία που δεν είναι βαριές περιπτώσεις και με υποκείμενα νοσήματα, διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση, νοσήματα που προκαλούν μείωση της άμυνας του οργανισμού, το Ελληνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Να κρατάμε την απόσταση και μέσα στο σπίτι αν έχουμε άτομα που υποφέρουν από τέτοια νοσήματα. Οι ηλικιωμένοι στη Γερμανία απλά άκουσαν τις οδηγίες. Δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο. Είναι πειθαρχημένος λαός, το ίδιο ισχύει και στην Αυστρία. Χωρίς να έχει επιβάλει πολύ αυστηρά μέτρα, πάει πολύ καλά. Η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης επάρκειας κλινών. Είναι η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 1.000 κατοίκους στον κόσμο. Έχει τετραπλάσιες δυνατότητες από την Αγγλία.

«Χωρίς περίπατο, ήλιο ή άσκηση, θα έχουμε προβλήματα»

«Αν δεν βγαίνουμε για έναν περίπατο ή δεν βγαίνουμε λίγο στον ήλιο και δεν κάνουμε λίγο άσκηση, θα υπάρχουν προβλήματα στο αναπνευστικό μας σύστημα. Η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους υπερτασικούς και ακόμα μεγαλύτερη στους καπνιστές. Πάνω από το 50% αυτών που πάσχουν είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Αρκετοί μπορεί να έχουν ήπια πνευμονία και να μην το ξέρουν. Εδώ είναι και η δυσκολία που έχουμε για να ελέγξουμε αυτήν τη νόσο».

«Να αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί»

«Το υπουργείο Υγείας, για όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, μπορεί να αξιοποιήσει και τους ιδιώτες γιατρούς. Υπάρχει το Skype και μπορεί να μιλήσει ένας γιατρός με έναν ασθενή, έναν διαβητικό ή κάποιον που έχει υπέρταση και να δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τη φαρμακευτική αγωγή. Ξέρω ότι και οι φαρμακοποιοί θέλουν πολύ να βοηθήσουν, θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή».

«Αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα, μπορεί η κατάσταση να μας πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή θα γίνει εποχική η νόσος τις επόμενες εβδομάδες, ίσως τον Μάιο και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, έχοντας τότε μεγαλύτερες ανάσες και δυνατότητες για το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο χρειάζεται πάση θυσία να προστατεύσουμε. Αν δεν υπάρχει όμως δεύτερο κύμα, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν γιατί αυτή η κατάσταση, μέχρι να τη δαμάσουμε, μπορεί να μας πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».

«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό»

«Αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά, θα είμαστε σε θέση να βλέπουμε πώς θα περάσουμε στην τρίτη φάση του ελέγχου που θα είναι η φάση της καταστολής. Αρκετοί θα αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά τους, αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει από τώρα να συστήσει μια ομάδα εργασίας η οποία να βλέπει την τρίτη φάση όσο διαρκεί η δεύτερη. Θα χρειαστούν μαζικά τεστ, να φανεί αν όσοι επιστρέφουν στη δουλειά τους έχουν περάσει κορονοϊό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ανοσία. Αυτό θα το γνωρίζουμε σε μερικές εβδομάδες με βάση τις μελέτες που θα βγουν από τη Γιουχάν.

Στην τρίτη φάση θα μπορούμε πολύ γρήγορα να κάνουμε τη διάγνωση και την απομόνωση των περιστατικών. Για να το κάνουμε αυτό θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση η δημόσια υγεία, περίπου 2.000 γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό που θα βοηθήσει στη διαδικασία των μαζικών τεστ».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ