Κορωνοϊός – Ελλάδα: Νέο επίδομα 600 ευρώ σε δικηγόρους, γιατρούς, οικονομολόγους, εκπαιδευτικούς & ερευνητές

Χ. Σταϊκούρας: "Επίδομα" 600 ευρώ σε ιατρούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες...

Νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Πρώτου Θέματος".

Όπως ανέφερε σήμερα θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για τις επιταγές, ενώ θα εκδοθούν και διευκρινίσεις για δευτερεύοντες κλάδους δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είναι ήδη επιλέξιμοι για τα μέτρα στήριξης του Μαρτίου. Επιπλέον, την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η διεύρυνση σε νέους ΚΑΔ.

Επίσης, προανήγγειλε για σήμερα ανακοίνωση του πλαισίου στήριξης των επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων κλπ) με επίδομα το οποίο θα έχει τη μορφή της "επιταγής κατάρτισης" και υπολογίζεται στα περίπου 600 ευρώ. Πρόκειται για ένα επίδομα ανάλογο, όπως είπε, με αυτό των 800 ευρώ και συνδυάζεται με το υπόλοιπο πλέγμα μέτρων στήριξης που παρέχεται στον εν λόγω κλάδο (σ.σ. έχουν ανακοινωθεί ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης από το υπουργείο Εργασίας).

Αναφορικά με την αναβολή δόσεων δανείων επισήμανε ότι υπάρχει ένα πρακτικό θέμα που επιχειρείται να λυθεί και προανήγγειλε σήμερα νέες κινήσεις. Για παράδειγμα είπε πως το τραπεζικό σύστημα πρέπει να πάρει τηλέφωνο τους πολίτες και να τους κάνει πρόταση αναστολής κάτι που έχει "πρακτικά προβλήματα για τη χρήση τηλεφωνικών γραμμών σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα".

Ο υπουργός έκανε λόγο για βασικό σενάριο ύφεσης κατά 3% φέτος βασισμένο στην υπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει τρεις μήνες δηλαδή ως τον Ιούνιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο δυσμενέστερα σενάρια.

Εξήγησε ότι το βασικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ βασίζεται σε πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 5% φέτος. Ανέφερε όμως πως η ίδια η ΕΚΤ έχει καταστρώσει δυσμενές σενάριο ύφεσης 8,7% στην ΕΕ.

Για τις διαπραγματεύσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής εξήγησε ότι οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους αρνούνται οποιαδήποτε στήριξη δεν έχει όρους MOU, έκθεση βιωσιμότητας και άλλες ρήτρες. Eπέμεινε στην ανάγκη για ομόλογο συνδεδεμένο με το ζήτημα υγείας, εξηγώντας πως διαφορετικά, τα περίπου 4 δισ. ευρώ που προβλέπει η γερμανική πρόταση για την Ελλάδα μέσα από τον ESM δεν είναι αρκετά.

Αναλυτικά το κοινό δελτίου τύπου για τη στήριξη 166.000 επιστημόνων

Η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην στήριξη 166.000 επιστημόνων, προερχομένους και από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους :

  • Δικηγόρων
  • Γιατρών (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
  • Μηχανικών / αρχιτεκτόνων
  • Οικονομολόγων /Λογιστών
  • Εκπαιδευτικών και

Η Σύνοδος Κορυφής 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι υπάρχει δυστοκία στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Ευρώπης η δημιουργία ευρωομολόγου. Αυτή η δυστοκία παρατηρήθηκε, όπως ανέφερε, και στο Eurogroup. 

"Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης υγείας" είπε και μίλησε για "φανατική υποστήριξη από μέρους της κυρίας Λαγκάρντ". 

Για τη Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη που αντιτίθεται είπε: "υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης ο οποίος έχει 410 δισ. ευρώ (ESM) και μέσω αυτού θα μπορούσε κάθε χώρα να παίρνει χρήματα, αλλά με όρους και προϋποθέσεις".

"Θέλω να πω ότι η Ελλάδα δεν είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ιταλία και η Ισπανία που αναγκάστηκε, όταν βγήκε προχθές στις αγορές, να δανειστεί εσωτερικά, αντιθέτως η Ελλάδα έχει ακόμα ταμειακά διαθέσιμα" ανέφερε. 

Για τους όρους διανομής των 410 δισ. ευρώ του ESM είπε πως ζητείται να έχει Memorandum of Understanding (MoU) "άρα μνημόνιο συνεργασίας", με χαρακτηριστικά που δεν έχουν αποφασιστεί. Επίσης είναι ανοιχτό το ύψος που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε χώρα, οι όροι προσβασιμότητας, το αν θα υπάρχει ανάλυση βιωσιμότητας αλλά και η δυνητική συμμετοχή του ΔΝΤ και τούτο με δεδομένο πως "80 χώρες ανά τον κόσμο έχουν ήδη αποτανθεί σε αυτό λόγω της κρίσης" αναφέρει στο capital η Δήμητρα Καδδά. 

Ο μηχανισμός, εξήγησε, θα είναι διαθέσιμος για όλες τις χώρες της Ευρώπης και εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί το πολύ από τις μισές χώρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ