Κορωνοϊός - Ελλάδα: Στους 28 οι νεκροί - 966 συνολικά τα κρούσματα, 74 νέα & 65 οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

Σε 966 ανέρχονται πλέον τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

74 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 966, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας 28 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Όπως αποκάλυψε ο γνωστός λοιμωξιολόγος, 66 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 65 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι.

Η αισιόδοξη είδηση αφορά το γεγονός πως 52 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο και βγήκαν από το νοσοκομείο, έχοντας αναρρώσει από τον ιό.

Επίσης, πολύ αισιόδοξο είναι το γεγονός πως τέσσερις ασθενείς αποσωληνώθηκαν. 

Οι ασθενείς αυτοί, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ήταν ηλικίας από 52 ως 67 ετών, ενώ οι δύο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων ο λοιμωξιολόγος είπε πως «δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου».

Πρόσθεσε, δε, «Ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ».

Όπως τόνισε, τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες, ενώ τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιού, ο κ. Τσιόδρας απάντησε «Τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα».

«Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς» είπε ο λοιμωξιολόγος, καθώς φαίνεται πως η νόσος πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εκτίμηση αυτή, σημειώνοντας πως «Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή, 40% μείωση των κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατ. ανθρωποι».

«Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μην γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει την χώρα από επιβάρυνση του ΕΣΥ και θανάτους» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας βρίσκεται, προς το παρόν, σε ελεγχόμενη τροχιά, ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως «η μάχη εναντίον της νόσου συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται και άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ