Η τιάρα με τα 7 σπάνια σμαράγδια της Βασίλισσας Φαράχ του Ιράν! (βίντεο)

Ποια είναι η ιστορία της; 

Τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60, ήταν πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις σε λάμψη την βασιλική οικογένεια Παχλαβί του Ιράν. Η βασίλισσα Φαράχ Παχλαβί, η “Τζάκι Κένεντι της Μέσης Ανατολής” όπως ήταν γνωστή, ήταν ένα style icon της εποχής και είχε μια μεγάλη συλλογή από μοντέρνα έργα τέχνης, αλλά και πολύτιμα κοσμήματα.

Ένα από αυτά, ήταν η εντυπωσιακή τιάρα με τα 7 σμαράγδια. Η τιάρα, είχε στην κορυφή 7 σμαράγδια καμπουσόν (τρόπος κοπής χωρίς έδρες, αλλά οβάλ) με προέλευση από την Νότια Αμερική, τα οποία κόπηκαν στην Ινδία. Δημιουργήθηκε από τον Χάρι Γουίνστον στη Νέα Υόρκη, για το βασιλικό γάμο της Φαράχ, το 1959. Η τιάρα, είχε, επίσης, σχεδόν 300 διαμάντια σε διαφορετικές αποχρώσεις, ροζ, κίτρινα ή διάφανα. Το πιο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό αυτής της τιάρας ήταν η βάση της, η οποία είχε δύο μικρές αψίδες, σαν καρδιά.

Ήταν ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ τής Βασίλισσας Φαράχ, η οποία έχει φωτογραφηθεί αρκετές φορές φορώντας αυτήν την τιάρα. Συνήθιζε να την συνδυάζει με περιδέραιο, μπρασελέ και δαχτυλίδι, τα οποία, επίσης, είχαν σμαράγδια, που όμως είχαν κοπή με έδρες, ήταν “ταγιαρισμένα”.

Η τιάρα με τα 7 σμαράγδια ήταν μια από τις τιάρες που έπαιρνε μαζί της στις επίσημες επισκέψεις της σε άλλες χώρες, όπως στην επίσκεψή της στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 1962.

 

 

Το Σμαραγδένιο περιδέραιο

Το περιδέραιο που φορούσε η Βασίλισσα Φαράχ με την τιάρα της, ήταν μια δημιουργία του Καρτιέ και είχε επίσης σμαράγδια, που κάποτε ανήκαν στην Βασίλισσα Βικτώρια Ευγενία της Ισπανίας.

Η Βασίλισσα Βικτώρια Ευγενία ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα με εξαιρετικό γούστο και αρχοντιά. Κατά τη διάρκεια της εξορίας της, συνήθιζε να ταξιδεύει έχοντας μαζί της όλα τα πανάκριβα κοσμήματά της, κάτι που προκαλούσε τεράστιο πονοκέφαλο στο υπηρετικό της προσωπικό, που ανησυχούσε για την ασφάλειά τους.

Η Βασίλισσα Βικτώρια Ευγενία της Ισπανίας κληρονόμησε τα σμαράγδια από την νονά της, Αυτοκράτειρα Ευγενία της Γαλλίας. Αρχικά, δεν είχε καταλάβει την αξία τους και τα πέταξε σε μια άκρη.

Το 1961, ο Καρτιέ αγόρασε τα κοσμήματα με τα 9 σμαράγδια και τα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει το 1971, το περιδέραιο για τη Βασίλισσα Φαράχ του Ιράν αναφέρει το tsemperlidou.

Η σμαραγδένια τιάρα, όπως και τα περισσότερα κοσμήματα της συλλογής της Βασίλισσας Φαράχ, έμειναν στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979 και την εξορία της βασιλικής οικογένειας. Σήμερα, βρίσκονται σε μια ειδική έκθεση στην Κεντρική Τράπεζα της Τεχεράνης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ