Αυτοβελτίωση: Μείνε σπίτι, μείνε ώρα με τον εαυτό σου...

Η ανάγκη να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας ώστε να βάζουμε σε τάξη τις προτεραιότητές μας και να βλέπουμε αν εκτελούμε σωστά το δικό μας δρομολόγιο στο δικό μας ταξίδι, είναι πάνω από όλα.

Οι  Αμερικανοί λένε “time flies when you are having fun” (ο χρόνος πετάει όταν περνάς όμορφα). Κι όμως δεν είναι πάντα έτσι. Περνάει ο χρόνος σαν νερό και όταν κοιμάσαι! Όταν είσαι υπνωτισμένος. Και υπνωτισμένοι είμαστε όταν δεν συζητάμε με τον εαυτό μας.

Δίνουμε το χρόνο μας παντού απλόχερα. Σε ανθρώπους μας, σε δουλειές και σε υποχρεώσεις, σε χίλια πράγματα. Στον εαυτό μας, δίνουμε χρόνο με το σταγονόμετρο. Όχι δεν εννοούμε να έχουμε χόμπι και ευχάριστες δραστηριότητες τον ελεύθερο χρόνο μας. Είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο μας. Σκεφτόμαστε για όσα μας απασχολούν; Έχουμε πυξίδα; Αλήθεια, πώς πάμε; Είμαστε καλά;

Τίποτε το αυτονόητο στα παραπάνω ερωτήματα. Ούτε καν προλαβαίνουμε να κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας. Τις θεωρούμε δευτερεύουσες όπως και τις σκέψεις που τον αφορούν. Χωρίς πυξίδα θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας και οι καιροί είναι πολύ ελκυστικοί για έναν αποπροσανατολισμό. Γρήγορα τρέχουμε, γρήγορα ενημερωνόμαστε, γρήγορα σκεφτόμαστε και αυτό το πέταγμα του χρόνου, δεν είναι και τόσο απολαυστικό. Σκεφτόμαστε πώς περνάμε; Σκεφτόμαστε τι όνειρα έχουμε κάνει και αν είμαστε στο δρόμο για να τα πραγματοποιήσουμε; Κάνουμε πια όνειρα; Μήπως σταματήσαμε να ονειρευόμαστε και τελικά, απλώς διεκπεραιώνουμε υποθέσεις από μέρα σε μέρα; Πώς βλέπουμε το μέλλον μας; Έχουμε όσους θέλουμε δίπλα μας; Κάνουμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει;

Αν θέλουμε να λέμε πως ζούμε, τότε δε γίνεται να μην εξετάζουμε τη ζωή μας. Το έλεγε ο Σωκράτης, ότι χωρίς επανεξέταση της ζωής μας, δεν μπορούμε να ζούμε καλά. Μας τραβάνε από εδώ, μας τραβάνε από εκεί. Χαμός, φασαρία, κόσμος και συνέχεια μια φοβία ότι αν αποτραβηχτούμε λίγο για να συναντήσουμε τον εαυτό μας, σημαίνει ότι είμαστε άσχημα ή ότι δεν πρέπει να το κάνουμε.

Το πιο άσχημο από όλα αυτά, είναι ότι ενδίδουμε σε ενοχές και τύψεις. Ότι αν μείνουμε λίγο καιρό αποστασιοποιημένοι από τα πράγματα, τότε φίλοι και γνωστοί μας θα μας πουν “μοναχικούς” ή ότι τους αποφεύγουμε. Αν εξηγήσουμε τα αυτονόητα, θα γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες μας για λιγότερη έκθεση στον κόσμο και περισσότερη περισυλλογή. Αν δε γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες μας, τότε μάλλον χρειαζόμαστε επανεξέταση όλων όσων βρίσκονται γύρω μας αναφέρει το tsemperlidou.

Η ανάγκη να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας ώστε να βάζουμε σε τάξη τις προτεραιότητές μας και να βλέπουμε αν εκτελούμε σωστά το δικό μας δρομολόγιο στο δικό μας ταξίδι, είναι πάνω από όλα. Είναι η ενασχόλησή μας με την πνευματική και ψυχική μας υγεία. Αν αφιερώνουμε συστηματικά χρόνο στον εαυτό μας και κάνουμε γόνιμο ”ψάξιμο” πάνω σε ερωτήσεις σαν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, να είμαστε σίγουροι ότι και καλύτεροι θα είμαστε με τους γύρω μας και πιο σίγουροι για τις επιλογές μας. Βέβαια, θα είμαστε πολύ καλύτερα με τον ίδιο μας τον εαυτό, που είναι η αρχή για να τα έχουμε καλά με οποιονδήποτε. Ο εαυτός μας θα μας ανταποδώσει και με το παραπάνω που του δίνουμε χρόνο γιατί χρόνος, σημαίνει σημασία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ