Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει τα πιο τέλεια αρωματικά λιγκουίνι με σαφράν και φουντούκια

Θείκή γεύση

Συστατικά
1 κεφαλή σκόρδο
2 κ.σ ελαιόλαδο
50 γρ. φουντούκια
1 πρέζα σαφράν
2 κ.σ. ζεστό νερό
25 γρ. βούτυρο
250 γρ. λιγκουίνι
αλάτι
πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό
¼ ματσάκι άνηθο
χυμό από ½ λεμόνι
50 γρ. πεκορίνο τριμμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη για σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Κόβουμε τη πάνω πλευρά του σκόρδου να φύγει η περιττή φλούδα του.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο το σκόρδο και το τυλίγουμε σε ένα αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στην σχάρα του φούρνου, μέχρι να  μαλακώσει για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Βάζουμε τα φουντούκια και ψήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν απαλά.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για να μπορέσουμε να τα κόψουμε.
Μόλις κρυώσουν, κόβουμε σε ακαθόριστα κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη, σε ένα μπολ.
Αφού έχει κρυώσει και το σκόρδο, πιέζουμε από την κλειστή πλευρά του να βγει κάθε σκελίδα και τοποθετούμε σε ένα μπολ. Το σκόρδο μας θα έχει πάρει την μορφή πουρέ.
Ο πουρές μπορεί να φανεί πολύς για 2 άτομα αλλά η γεύση του πουρέ είναι ήπια.
Προσθέτουμε το σαφράν και το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράζει, ενώ παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το σκόρδο με το σαφράν και το νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερά από το χρόνο που γράφει η συσκευασία.
Με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας μεταφέρουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι. Δεν πετάμε το νερό γιατί μπορεί να μας χρειαστεί στη συνέχεια για τη σάλτσα μας.
Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τα υπόλοιπα υλικά στο τηγάνι μας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.  Αν είναι πολύ στεγνό το μείγμα προσθέτουμε ½ κουτάλα από το νερό της κατσαρόλας που έχουμε κρατήσει.
Τέλος, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τον χυμό λεμονιού, το τριμμένο πεκορίνο και τα φουντούκια.
Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ