Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά: Ο Μεγάλος Συμβιβασμός θα έρθει & Γερμανία Αυστρία θα πουν τελικά ναι - Τι είναι το financial engineering

Το Eurogroup στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Την αναζήτηση ενός συμβιβασμού σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού θα επιδιώξει το Eurogroup.

 

Μετά την απόρριψη από τη Γερμανία και την Ολλανδία της πρότασης εννιά χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για την έκδοση κορωνο-ομολόγων, ο συμβιβασμός αναζητείται στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς – τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

 

Οι Γερμανοί θέλουν να βάλουν όρους στη παροχή οικονομικών πόρων γιατί αυτοί, μαζί με τους Ολλανδούς κλπ, είναι εν τέλει οι πραγματικοί εγγυητές/πληρωτές ενός ευρωομολόγου, που θα μπορούσε να εκδοθεί για τη κάλυψη των αναγκών, αν υπάρξει default από ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη: αυτό ακούγεται θεμιτό, πρέπει η Γερμανία , η Ολλανδία κλπ να διαχειριστούν τη κοινή τους γνώμη και να περάσουν οποιαδήποτε συμφωνία από τα κοινοβούλια τους.

 

Όμως είναι θεμιτή και η παρατήρηση ότι η κρίση κορωνοϊού είναι πλανητικής εμβέλειας χωρίς «ενόχους» και δεν μπορούν να επωμισθούν τις τεράστιες οικονομικές της συνέπειες , και μάλιστα υπό σκληρούς όρους, χώρες με ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος ( με πρώτη την Ιταλία). Θα πρέπει λοιπόν να επιστρατευθεί ένα δημιουργικό financial engineering των διαθεσίμων χρηματοοικονομικών εργαλείων για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Αυτή θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας.

 

Οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι τεράστιες, πολύ μεγαλύτερες από τα 750 δις € που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η διαπραγμάτευση θα εστιαστεί στους τρόπους και τους όρους της περαιτέρω παροχής πόρων. Έχει ζητηθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επανέλθουν τις επόμενες μέρες με συγκεκριμένες προτάσεις. Η διαπραγμάτευση υπόσχεται να είναι σκληρή.

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ