Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει νηστίσιμες ελιόπιτες με άρωμα πορτοκάλι

Αυτές τις χωριάτικες ελιόπιτες τις κάνω πάντα στις μέρες της νηστείας. Είναι πολύ χορταστικές και πεντανόστιμες. Αν εσείς δεν νηστεύετε από τα γαλακτομικά μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό και ½ φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

650-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

190 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

2 κουτ. γλυκού μπεικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

3 φλιτζ. τσαγιού ελιές θρούμπες (χωρίς το κουκούτσι), ψιλοκομμένες

½ φλιτζ. τσαγιού άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρντισμένα, χοντροκομμένα

1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνω μια λακούβα στη μέση και ρίχνω το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα. Ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 5-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη.

ΒΗΜΑ 2 Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνω για 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί.

ΒΗΜΑ 3 Για τη γέμιση: Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύω καλά.

ΒΗΜΑ 4 Για τις πιτούλες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

ΒΗΜΑ 5 Χωρίζω τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλω να τα κάνω. Πασπαλίζω με αλεύρι τον πάγκο μου και τοποθετώ στο κέντρο ένα κομμάτι ζύμη. Ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο. Βάζω στο κέντρο 3-4 γεμάτες ουταλιές γέμιση και βρέχω με λίγο νερό την περιφέρεια του φύλλου.

ΒΗΜΑ 6 Σηκώνω τις άκρες του κύκλου φέρνοντάς τες στο κέντρο της γέμισης σκεπάζοντάς την καλά. Μεταφέρω την πιτούλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με τα υπόλοιπα υλικά.

ΒΗΜΑ 7 Αλείφω τις πιτούλες με λίγο λάδι και αν θέλω πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω σε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

ΒΗΜΑ 8 Τις σερβίρω χλιαρές ή κρύες.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ