Η Airbnb παθαίνει καθίζηση λόγω κορωνοϊού: Μπαίνουν "ενοικιάζεται" σε χιλιάδες σπίτια

Δύσκολα τα πράγματα για την Airbnb...

Η Airbnb σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο φαίνεται πως την μετά κορωνοϊό περίοδο μπορεί να μην επιβιώσει καν.

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που αποφασίζουν πλέον να αφαιρέσουν τα διαμερίσματά τους από την, δημοφιλή μέχρι τώρα, πλατφόρμα.

Για παράδειγμα, ο Tushar Bhatia, ένας 37χρονος από το Σιάτλ, ο οποίος ενοικίαζε μέσω Airbnb, ένα άδειο δωμάτιο που υπήρχε στο σπίτι του.

Αρχικά, δεν θεώρησε σκόπιμο να το αφαιρέσει από την πλατφόρμα, παρά τις ανησυχητικές ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό που αυξάνονταν,

Ωστόσο, μετά τις ξαφνικές ακυρώσεις, εκείνος φάνηκε να διστάζει να καλωσορίσει στο σπίτι του ένα άγνωστο επισκέπτη, όπως αναφέρει η Telegraph.

 

Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανά τον κόσμο που όπως φαίνεται σκέφτονται με τον ίδιο τεόπο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, στην Μαδρίτη άρχισαν να αυξάνονται ξαφνικά τα προς ενοικίαση διαμερίσματα, σε ιστότοπους μεσιτικών ακινήτων.   

Σύντομα έγινε κατανοητό πως επρόκειτο για διαμερίσματα που ενοικιάζονταν άλλοτε μέσω Airbnb και καθώς και σε άλλες ανάλογες πλατφόρμες.

Ο τουρισμός είναι ο πρώτος που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού και άρα ήταν λογικό να πληγεί και το Airbnb.

Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και στη Βαρκελώνη, στο Δουβλίνο, το Εδιμβούργο, το Λονδίνο και τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ η ίδια τάση έχει αναφερθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Και στη χώρα μας, όμως, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, οι οποίοι τα ενοικίαζαν μέσω Airbnb έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.

Τα διαμερίσματά τους παραμένουν άδεια, λόγω καραντίνας, ενώ οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν και τις προκαταβολές που είχαν λάβει από ξένους επισκέπτες.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος. Δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο», λέει στην Telegraph ο Scott Shatford, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AirDNA της Airbnb analytics.

«Τα ποσοστά ακύρωσης έχουν φτάσει στο ζενίθ», τονίζει.   

Αν και η κατάσταση με τα ταξίδια και τις απαγορεύσεις μπορεί να είναι μόνο προσωρινή, το μέλλον του τουρισμού είναι ασαφές και πολλοί hosts βλέπουν τα ημερολόγια κρατήσεων για το 2020 να παραμένουν άδεια, άλλωστε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνέστησε πρόσφατα στους Ευρωπαίους να μην κανονίζουν τις διακοπές τους.

Και καθώς οι ιδιοκτήτες διαθέτουν ξανά για ενοικίαση τα χιλιάδες διαμερίσματα που ήταν στην Aibnb o μεγαλύτερος κίνδυνος για το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας είναι ότι αυτές οι ιδιοκτησίες δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Εκείνα που γίνονται μόνιμα σπίτια θα δεσμευθούν σε μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης, ενώ αρκετά θα βρουν αγοραστές που αποφεύγουν τον κίνδυνο.   

Από την πλευρά της η Airbnb έχει ξεκινήσει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για να βοηθήσει τους οικοδεσπότες της με αποζημιώσεις.

Όμως, τα διεθνή ΜΜΕ επιστούν την προσοχή πως ο κορωνοϊός ίσως αλλάξει δραματικά το μέλλον της εταιρίας που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν παράδειγμα ευημερίας και ανάπτυξης.   

Τα στοιχεία δείχνουν, άλλωστε, ότι τα κέρδη των οικοδεσποτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπης έχουν βυθιστεί από τον Φεβρουάριο, μειωμένα κατά τόπους από 80% έως 90%.   

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ