Ύμνος στο παν-νόστιμο πράσο σε 5 συνταγές: Σε ριζότο, άπαικτη πίτα, κρέμα - σούπα με λουίζα με σολωμό και καραμελωμένα πράσα & πρασοτηγανιά!

Ριζότο με πράσα, λούζα και τριμμένη Ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά



Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα και σιγοψήνουμε τα πράσα, ανακατεύοντας, μέχρι να πιουν τα υγρά τους, χωρίς να πάρουν χρώμα, περίπου 8'. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν οι κόκκοι του διάφανοι. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να το πιεί και ρίχνουμε φλιτζάνι-φλιτζάνι όσο ζωμό χρειαστεί, ανακατεύοντας συνέχεια και περιμένοντας να τον πιει κάθε φορά πριν προσθέσουμε τον επόμενο. Στο τέλος, το ριζότο πρέπει να είναι χυλωμένο και αρκετά ρευστό. Στο μεταξύ, κόβουμε τις φέτες της λούζας σε μικρότερα κομμάτια, κρατώντας από 1 φετάκι γιά το γαρνίρισμα κάθε πιάτου. Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά, αλλά διατηρεί μια αντίσταση στο δόντι, το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την τριμμένη Ζυμήθρα Ήπειρος και το ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη λούζα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε το ριζότο σε βαθιά πιατέλα ή πιάτα, γαρνίροντας με τα φετάκια λούζας και λίγη τριμμένη Ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά. 

* Φτιάχνουμε σπιτικό ζωμό βράζοντας καρότο, κρεμμύδι, πράσο, λίγο σέλινο και μαϊντανό, κόκκους πιπεριού και ανάλογο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Σουρώνουμε το ζωμό, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε με τα λαχανικά ένα πουρέ. 

υλικά

400 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο 
400 γρ. πράσα ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος)
1/2 φλιτζ. τσ. λευκό κρασί
150 γρ. λούζα, κομμένη σε πολύ λεπτά φετάκια
2 lt ζωμό κότας ή λαχανικών σπιτικό*
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο 
50 γρ. βούτυρο φρέσκο
4 κ.σ. τριμμένη Ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σολομός ψητός, με καραμελωμένα πράσα



Υλικά (για 4 άτομα) 5 μέτρια πράσα
4 φέτες σολομού (περίπου 1.200 γρ.)
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κ.γλ. μαραθόσπορο
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι

Παρασκευή

Κόβουμε το επάνω μέρος και το πράσινο τμήμα των πράσων. Τα σκίζουμε κατά μήκος στα δύο και τα πλένουμε με προσοχή, να φύγει κάθε ίχνος χώματος από μέσα. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 3-4 εκ. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα πράσα και τα καρότα με το μαραθόσπορο, ανακατεύοντας. Όταν θα έχουν μισομαλακώσει, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να τα ανακατεύουμε αργά για 4-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να καραμελώσουν. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του σολομού και τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε καυτό τηγάνι-γριλιέρα ή στο γκριλ του φούρνου , γύρω στα 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα σερβίρουμε μοιράζοντας τα πράσα πάνω από κάθε φιλέτο και πασπαλίζουμε με άνηθο.

Σούπα-κρέμα πράσου



Υλικά (για 4-5 άτομα) 5 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος)
2 μέτριες πατάτες
250 ml γάλα πλήρες
1,5 lt ζωμός κότας (κατά προτίμηση σπιτικό)
2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι

Παρασκευή

Σκίζουμε τα πράσα κατά μήκος στα δύο για να πλυθεί καλά το εσωτερικό τους. Τα κόβουμε σε ροδέλες 3 εκ. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό μαζί με τα πράσα και τις πατάτες, ανάλογο αλάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, διορθώνουμε το αλάτι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, ανακατεύοντας. Σερβίρουμε με το μαϊντανό. Σημ.: Για πιο πλούσια γεύση, προσθέτουμε στο τέλος μία κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο.

Πρασοτηγανιά



Υλικά 1 κιλό χοιρινό κρέας (κατά προτίμηση από σπάλα)
5 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο
1 πορτοκάλι
1 1/2 φλιτζ. τσ. λευκό κρασί
4-5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους και τα πράσα σε ροδέλες 1 εκ. Βγάζουμε με κοφτερό μαχαιράκι τη φλούδα από το μισό πορτοκάλι και την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες, σαν σπίρτα. Το στύβουμε και κρατάμε το χυμό του. Σε μέτρια κατσαρόλα ή τηγάνι με σκέπασμα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα βγάζουμε και βάζουμε στο ίδιο λάδι τα πράσα και το κρεμμύδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 4-5 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε πάλι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας - περίπου 45 λεπτά. Στη μέση του ψησίματος προσθέτουμε την πορτοκαλόφλουδα και το σέλινο, χοντροκομμένο.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ