Κορωνοϊός - Ελλάδα: 55 νέα κρούσματα, 2463 συνολικά - 125 νεκροί & 52 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

«Απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις σε χώρους όπου δεν υπήρξε επαγρύπνηση, έγινε το κακό» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με τα κρούσματα του ιού σε δομές υγείας.

55 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο καθηγητής τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται σε υγειονομικές δομές με επιδημίες, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι πλέον 2463.

Το 56% εξ αυτών αφορά άνδρες, τα 574 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1131 (το 46% δηλαδή) θεωρούνται σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε και τέσσερις νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, με τα θύματα του ιού στην Ελλάδα να ανέρχονται πλέον σε 125.

Από τους θανόντες οι 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, η μέση ηλικία τους ήταν τα 74 έτη, ενώ το 90,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

55 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. 

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ οι 15 είναι γυναίκες (29% του συνόλου) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το 85% εξ αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

57 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 59.241 τεστ για κορωνοϊό.

Επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε, χωρίς να τις κατονομάσει, σε δύο δομές υγείας όπου παρατηρήθηκε αναζωπύρωση κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός της μετάδοσης» είπε και συνέχισε «Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση».

Τόνισε, δε, πως «απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις σε χώρους όπου δεν υπήρξε επαγρύπνηση, έγινε το κακό». 

Συμπλήρωσε, επίσης, πως απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων μπορεί να φέρει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο και επανέλαβε πως «Δεν είναι δυνατό να χαλαρώνουμε».

Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της χρήσης υφασμάτινης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, καθώς είναι μια επιλογή που εξετάζεται ως επιπλέον προστασία, μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Δίνοντας ορισμένες οδηγίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, ενώ ο χρήστης οφείλει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι, όπως είπε, όταν αφαιρείται η μάσκα, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει κανείς το μπροστά μέρος της.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 4 Μαΐου, κάτι που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τόνισε, δε, ότι η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών.

«Η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα, μια σταδιακή αλλά ταυτόχρονα προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί αυτό θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη» ανέφερε.

Ανακοίνωσε ότι στην περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε ότι ένα τμήμα του οικισμού και ειδικότερα οι περιοχές όπου ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα θα παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ενημέρωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται αύριο η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου.

Σχετικά με τον δήμο Ερμιονίδας και τα 177 τεστ που βγήκαν αρνητικά, σημείωσε ότι η περιοχή παραμένει σε όρους περιορισμένης μετακίνησης.

Αναφέρθηκε, ακόμη και στο γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες σήμανε συναγερμός και στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία σε σχέση με δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές υγείας στα νότια και δυτικά προάστια.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ