Story of the day: Τι λένε οι εθελοντές πειραματικού εμβολίου του κορωνοϊού – Στην Οξφόρδη η πρώτη δοκιμή στην Ευρώπη

Δείτε ποιοι ήταν οι πρώτοι δύο άνθρωποι που το έκαναν...

 Τις πρώτες δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού έλαβαν εθελοντές στη Βρετανία καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν απεγνωσμένα να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της Covid-19, που έχει προκαλέσει το θάνατο 18.738 ανθρώπων στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, όπως επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέπτυξαν το εμβόλιο σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών και το χορήγησαν σε περισσότερους από 800 εθελοντές.

«Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους στην Ευρώπη ξεκίνησε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Dr. Elisa Granato, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μία από τους δύο πρώτους εθελοντές που έλαβαν την ένεση. Είπε στο BBC "Είμαι επιστήμονας, για αυτό ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική προσπάθεια όπου μπορώ".  Ο δεύτερος εθελοντής ήταν ο ερευνητής για τον καρκίνο Έντουαρντ Ο' Νιλ.

Οι μισοί από τους αρχικούς 800 εγγεγραμμένους εθελοντές για την κλινική δοκιμή θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19, και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα αλλά όχι τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν με κορωνοϊό στους επόμενους μήνες», ανέφερε στην ανάρτησή του στο facebook o  Ηλίας Μόσιαλος. 

Η πρώτη εθελόντρια που εμβολιάστηκε ήταν μια μικροβιολόγος, που γιόρταζε τα 32α γενέθλιά της. Η δρ Ελάιζα Γκρανάτο, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε «ενθουσιασμένη» που βοηθά τους ερευνητές να βρουν έναν τρόπο να πολεμήσουν την Covid-19 που σαρώνει την υφήλιο. «Από τη στιγμή που δεν μελετώ ιούς, ένιωθα λίγο στο περιθώριο αυτές τις μέρες κι έτσι θεώρησα ότι αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος να υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια» τονίζει η Daily Mail.

Δεύτερος ήταν ο ερευνητής του καρκίνου Έντουαρντ Ο’ Νιλ, που είπε ότι προσφέρθηκε να μετάσχει στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου επειδή «ήταν το σωστό για να διασφαλίσω ότι θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε αυτή την ασθένεια και να την ξεπεράσουμε πολύ ταχύτερα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ