Μελάσα Blackstrap: Μάθετε για τα απίστευτα θρεπτικά οφέλη της! - Καταπολέμηση άγχους, πρόληψη καρκίνου

Η μελάσα Blackstrap είναι μια σκουρόχρωμη, ιξώδης και παχύρευστη ουσία που εξάγεται κατά το τρίτο στάδιο επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου, όταν πλέον έχει ολοκληρωθεί η εξαγωγή της ζάχαρης. 

Έχει έντονη και γλυκόπικρη γεύση και, σε αντίθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, η μελάσα blackstrap περιέχει βασικές βιταμίνες και μέταλλα που είναι επωφελή για τον οργανισμό μας. Η μελάσα blackstrap γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς είναι ένας φυσικός τρόπος ανακούφισης από τα συμπτώματα του PMS, ενώ ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, βελτιώνει την υγεία των οστών, θεραπεύει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και ενισχύει την υγεία του δέρματος.

Θρεπτικές ουσίες της Μελάσας Blackstrap!

Η μελάσα Blackstrap περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που απορροφά από το ζαχαροκάλαμο. Η μελάσα έχει μέτριο γλυκαιμικό φορτίο 55 μονάδων, γεγονός που την καθιστά καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη, ειδικά για άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και σεληνίου.

100 γραμμάρια μελάσσας blackstrap περιέχουν περίπου:

  • 290 θερμίδες
  • 0% λιπαρά
  • 0% χοληστερόλη
  • 37 χιλιοστόγραμμα νατρίου
  • 75 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 0% φυτικές ίνες
  • 55 γραμμάρια ζάχαρης
  • 0% πρωτεΐνη
  • 0,7 βιταμίνη Β6 (34% Σ.Η.Π)
  • 0,8 χιλιοστόγραμμα παντοθενικού οξέος (8% Σ.Η.Π)
  • 0,9 χιλιοστόγραμμα νιασίνης (5% Σ.Η.Π)
  • 0,1 χιλιοστόγραμμα θειαμίνης (3% Σ.Η.Π)
  • 1,5 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (77% Σ.Η.Π)
  • 242 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (61% Σ.Η.Π)
  • 1.464 χιλιοστόγραμμα καλίου (42% Σ.Η.Π)
  • 4,7 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (26% Σ.Η.Π)
  • 17 μικρογραμμάρια σελήνιο (25% Σ.Η.Π)
  • 0,5 χιλιοστόγραμμα χαλκού (24% Σ.Η.Π)
  • 205 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (20% Σ.Η.Π)
  • 31 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (3% Σ.Η.Π)
  • 37 χιλιοστόγραμμα νατρίου (2% Σ.Η.Π)

9 Οφέλη της μελάσας Blackstrap

  1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

Η μελάσα Blackstrap είναι πηγή πλούσια σε σίδηρο. Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από τους άνδρες, επειδή χάνουν ποσότητα σιδήρου κατά τη διάρκεια του κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου. Ξεκινώντας από την εποχή της εφηβείας όταν μια γυναίκα αρχίζει να έχει τον εμμηνορροϊκό της κύκλο, οι καθημερινές της ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται και η ανάγκη για σίδηρο δεν παύει, ακόμη και μέχρι την εμμηνόπαυση.

Ο σίδηρος μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας, η οποία βασίζεται σε μια ισορροπία ορμονών – συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων ζωτικών ορμονών – που δεν παράγονται στον εγκέφαλο όταν τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά. Γι ‘αυτό η ανεπάρκεια σιδήρου μερικές φορές οδηγεί σε κακή διάθεση, κακό ύπνο, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και αποθάρρυνση για οποιαδήποτε ενέργεια. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεσή σας και συναισθήματα ήπιας κατάθλιψης ή άγχους, ειδικά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, ίσως υποφέρετε από ανεπάρκεια σιδήρου. Επίσης, τα μέταλλα της μελάσας blackstrap, όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το ασβέστιο, αποτρέπουν την πήξη του αίματος και ανακουφίζουν από τις κράμπες κατά την έμμηνο ρύση.

  1. Καταπολεμά το άγχος

Οι βιταμίνες Β, το ασβέστιο και το μαγνήσιο της μελάσας blackstrap καταπολεμούν το στρες και το άγχος. Η βιταμίνη Β6, για παράδειγμα, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη ελέγχει τη διάθεση και προλαμβάνει τον πόνο, την κατάθλιψη και την κόπωση, ενώ η Β6 βοηθά στον έλεγχο ή την πρόληψη του άγχους. Σύμφωνα με έρευνες η ανεπάρκεια βιταμίνης B6, συσχετίζεται με τα επίπεδα κατάθλιψης και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα δυσφορίας και κατάθλιψης.

  1. Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η μελάσα Blackstrap βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι εξαιρετικά ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επιβραδύνει φυσικά το μεταβολισμό της γλυκόζης και των υδατανθράκων – με αποτέλεσμα λιγότερη παραγωγή ινσουλίνης. Η μελάσα Blackstrap είναι επίσης πλούσια σε χρώμιο, το οποίο αυξάνει την ανοχή στη γλυκόζη. Το χρώμιο παίζει ρόλο στις οδούς σηματοδότησης ινσουλίνης που επιτρέπουν στο σώμα μας να ελέγχει την ποσότητα σακχάρου που παίρνουμε, βοηθώντας να εξισορροπήσουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ρυθμίζει τα επίπεδα ενέργειας.

Advertisement

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, οι τιμές της ινσουλίνης και τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν σημαντικά, ωστόσο οι ασθενείς συνέχισαν τη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του διαβήτη, καθώς η πρόσληψη χρωμίου ευθύνεται μόνο εν μέρει για τα θετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:14 Πρώιμα Σημάδια ότι Έχετε ΠΟΛΥ Ανεβασμένο Σάκχαρο (και ποιες τροφές μας βοηθούν να το μειώσουμε)!

  1. Πρόληψη καρκίνου

Η μελάσα blackstrap περιέχει αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων βλάβης των κυττάρων, ειδικά εκείνων που προκαλούνται από την οξείδωση. Η οξειδωτική βλάβη παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση νόσων και έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η μελάσα blackstrap, βοηθούν στη μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία του καρκίνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται φυσικά στο σώμα και παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές φυσιολογικές κυτταρικές διαδικασίες. Ωστόσο, σε υψηλές συγκεντρώσεις, οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να είναι επικίνδυνες και να βλάψουν τα κύρια συστατικά των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του DNA, των πρωτεϊνών και των κυτταρικών μεμβρανών.

  1. Προωθεί την υγεία του δέρματος

Η μελάσα Blackstrap περιέχει γαλακτικό οξύ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Το γαλακτικό οξύ χρησιμεύει ως φυσική θεραπεία της ακμής και θεραπεύει κι άλλες δερματικές παθήσεις. Σύμφωνα με κλινικές έρευνες, η θεραπεία με γαλακτικό οξύ οδηγεί σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της ακμής και άλλων διαταραχών. Η μελάσα Blackstrap βοηθά στην ανάπτυξη υγιών ιστών και στη φυσική επούλωση τραυμάτων και πληγών. Η κατανάλωση μελάσσας blackstrap επιταχύνει το χρόνο επούλωσης τραυμάτων, πληγών, εγκαυμάτων και πληγών που προκαλεί η ακμή.

  1. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η μελάσα blackstrap θεωρείται πηγή ασβεστίου, οπότε ενισχύει τη δύναμη και την υγεία των οστών. Δεδομένου ότι χάνουμε ασβέστιο καθημερινά μέσω του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών, του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων και ο οργανισμός μας δεν μπορεί να το παραγάγει, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τακτικά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Το ασβέστιο αποθηκεύεται κυρίως στα οστά και τα δόντια. Η έλλειψη ασβεστίου αποδυναμώνει τα οστά και τα καθιστά επιρρεπή σε κατάγματα.

Το ασβέστιο, καθώς και τα επίπεδα σιδήρου και χαλκού, της μελάσας blackstrap βελτιώνουν αναμφίβολα την υγεία των οστών, βοηθούν στην επούλωση των καταγμάτων και μειώνουν τον κίνδυνο εύθραυστων οστών.

  1. Φυσική θεραπεία για Δ.Ε.Π.Υ.

Σύμφωνα με έρευνες τα ίδια συμπτώματα που εμφανίζονται στα παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ. παρατηρούνται επίσης σε άτομα με διατροφική ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Η Δ.Ε.Π.Υ. είναι νευρολογική κατάσταση και σχετίζεται με τη συμπεριφορά, ενώ προκαλεί δυσκολία στη συγκέντρωση, παρορμητικότητα και υπερβολική ενέργεια. Η ζάχαρη προκαλεί εκρήξεις σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας υπερκινητικότητα. Η μελάσα Blackstrap υποκαθιστά τη ζάχαρη και δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου. Επίσης, η κατανάλωση μελάσσας παρέχει σίδηρο και βιταμίνες Β – οι οποίες έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν φυσικά τη Δ.ΕΠ.Υ.. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα στηρίζουν το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση.

  1. Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι ασθένεια των αρθρώσεων που προκαλεί πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις και απαντάται είτε ως οστεοαρθρίτιδα είτε ως ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος μεταξύ των αρθρώσεων εξασθενεί, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο και η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται από αυτοάνοση δυσλειτουργία όπου τα λευκά αιμοσφαίρια καταστρέφουν τον χόνδρο. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η μελάσα blackstrap, ανακουφίζει από το πρήξιμο και τον πόνο των αρθρώσεων, λειτουργώντας ως φυσική θεραπεία της αρθρίτιδας.

  1. Περιέχει κάλιο και μειώνει τη χοληστερόλη

Μόνο δύο κουταλάκια του γλυκού μελάσας Blackstrap μας δίνουν 10% Σ.Η.Π. σε κάλιο. Τροφές πλούσιες σε κάλιο βοηθούν στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της χοληστερόλης και στηρίζουν ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος. Το κάλιο διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο και σε συνεργασία με το νάτριο στηρίζει την κυτταρική λειτουργία.

Η ενδιαφέρουσα ιστορία της μελάσας Blackstrap!

Η μελάσα Blackstrap ήρθε στην Ευρώπη από τα νησιά της Καραϊβικής την εποχή των πρώτων εποίκων. Επειδή ήταν πολύ πιο προσιτή από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, η μελάσα ήταν δημοφιλής μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Στην πραγματικότητα, η μελάσα ήταν τόσο δημοφιλής που το βρετανικό στέμμα ψήφισε τον Νόμο περί Μελάσας του 1733 για να αποθαρρύνει τους αποίκους να διαπραγματευτούν με τις Δυτικές Ινδίες, που δεν βρίσκονταν υπό βρετανική κυριαρχία. Οι αποικιοκράτες έπρεπε να πληρώσουν έξι πένες για κάθε γαλόνι μελάσας, το οποίο συνήθως χρησιμοποιούταν στο ρούμι και στα οινοπνευματώδη ποτά.Τα τελευταία χρόνια η μελάσα blackstrap άρχισε να κερδίζει και πάλι έδαφος, λόγω της υγιεινής διατροφής.

Χρήση της μελάσας Blackstrap.

Είναι εύκολο να προμηθευτούμε μελάσα blackstrap από καταστήματα υγιεινής διατροφής, ή μέσω διαδικτύου – φροντίστε σε κάθε περίπτωση η μελάσα να είναι βιολογικής προέλευσης και ανάλατη. Η μελάσα Blackstrap χρησιμοποιείται συνήθως ως εναλλακτικό φυσικό γλυκαντικό, καθώς έχει μια μοναδική, πλούσια γεύση. Πολλοί τη χρησιμοποιούν ως άλειμμα σε μπισκότα, ή για να συνοδεύσουν πλιγούρι βρώμης και κουάκερ. Είναι επίσης ένα υπέροχο γλυκαντικό για μαρινάδες και σάλτσα μπάρμπεκιου – ενώ είναι εξαιρετική λύση για τον καφέ, καθώς ενισχύει την πλούσια γεύση του, μειώνει την όξινη γεύση και ενισχύει τη διατροφική αξία του.

Η μελάσα Blackstrap χρησιμεύει επίσης ως εναλλακτική καστανή ζάχαρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελάσα για να παρασκευάσετε καστανή ζάχαρη προσθέτοντας δύο κουταλιές της σούπας μελάσα για κάθε ½ φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας. Βάλτε τη ζάχαρη καρύδας και τη μελάσα σε ένα μιξεράκι και πολτοποιήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο υγιεινή «μαύρη ζάχαρη» με υπέροχη γεύση αναφέρει το natural soul.

Η μελάσα Blackstrap μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές που απαιτούν καστανή ζάχαρη, μέλι και σιρόπι σφενδάμου. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με αυτό το θρεπτικό προϊόν σήμερα – θα το λατρέψετε!

Πιθανές παρενέργειες της μελάσας Blackstrap

Η κατανάλωση μελάσας blackstrap είναι απολύτως ασφαλής σε φυσιολογικές ποσότητες και παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για έναν υγιή οργανισμό. Ενδεχομένως ορισμένοι να αναπτύξουν αλλεργικές αντιδράσεις στη μελάσα λόγω ευαισθησίας στο θειώδες άλας που περιέχει η μελάσα. Για αυτόν τον λόγο καλύτερα να αγοράσετε ανάλατη μελάσα blackstrap. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι ο γλυκαιμικός δείκτης της μελάσας είναι 55, που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ