Αλέξης Τσίπρας: Η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσαν οι πολίτες στην πρώτη φάση της πανδημίας

Κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη Βουλή, μετά τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κρίση του κορωνοϊού.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία στην πρώτη φάση της πανδημίας.

«Οι πολίτες έδωσαν χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος. Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη. Χρόνο για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, πως η Κυβέρνηση δεν έκανε μόνιμες προσλήψεις και πως «τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί».

Παράλληλα, άσκησε κριτική και στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνοιγμα των σχολείων.

«Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης;

Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τη στρατηγική να μετατρέψει τη κρίση σε ευκαιρία προκειμένου να νομοθετεί δίχως λογοδοσία, να περνά ρυθμίσεις προς όφελος των ιδιωτών της υγείας και να εγκαταστήσει «ένα αντιδημοκρατικό, πανταχού παρόν, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας».

«Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, κύριε Μητσοτάκη. Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, μίλησε για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων.

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχαμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας και όχι η διατήρησή της. Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα. Δικό σας σχέδιο» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ