Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης, Δένδιας για τα 10 χρόνια Marfin: Άφαντοι ακόμα οι ένοχοι

Δέκα χρόνια από την τραγωδία της Marfin...

Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την τραγωδία στη Marfin και τη θυσία τριών ανθρώπινων ζωών στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού και εύχεται να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας.

Ειδικότερα, η Κυρία Σακελλαροπούλου σημειώνει: «Δέκα χρόνια από την τραγωδία της Μarfin. Τρεις ανθρώπινες ζωές θυσία στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Τιμούμε τη μνήμη τους και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας, εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

 

 

Kαι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σειρά του με αναφορά στα θύματα της Marfin, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. «Ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρευσε τη ζωή τη τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσε την Ελλάδα ολόκληρη. Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν.

 

 

Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πιά.», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα για τη συμπλήρωση 10 ετών από την τραγωδία της Marfin έστειλε, μέσω twitter. 

 

 

Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να μην ξεχάσουμε ποτέ τις ζωές που χάθηκαν. «Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα, τον εμπρησμό του κτιρίου της Marfin στο κέντρο της Αθήνας. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις τέσσερις ζωές που χάθηκαν».

Εμπρησμός της τράπεζας Marfin

Ο εμπρησμός υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν-Εγνατία στην Αθήνα, αναφερόμενος συχνά και ως η τραγωδία της Μαρφίν έγινε στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Ομάδα αγνώστων ατόμων από μπλοκ του αναρχικού χώρου έριξε βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η πυροσβεστική και τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Εκ των υστέρων στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού σύμφωνα με το wikipedia.

Νεκροί ανασύρθηκαν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών. Αυτοί εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στον 3ο όροφο του κτιρίου με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ