Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει το πιο υγιεινό φαγητό - Σολομός με λαχανικά στον φούρνο

Για αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους...

Συστατικά

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φινόκιο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 50 γρ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
  • 1 κιλό σολομό, φιλέτο με δέρμα

Για τη σάλσα

  • 1 μάνγκο
  • 1 αβοκάντο
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε τέσσερα κομμάτια και χωρίζουμε τα φύλλα του.
  • Κόβουμε το φινόκιο σε τέσσερα κομμάτια, αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και χωρίζουμε τα φύλλα του.
  • Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια.
  • Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο καυτό τηγάνι χωρίς ελαιόλαδο για να καπνιστούν για 1-2 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο χοντροκομμένο, το θυμάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το μέλι, την πάπρικα, τη ρίγανη, τον χυμό λάιμ και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τον σολομό στο ταψί πάνω από τα λαχανικά με το δέρμα από την κάτω πλευρά.
  • Περιχύνουμε με το γλάσο από το τηγάνι και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Για τη σάλσα

  • Καθαρίζουμε το μάνγκο και το αβοκάντο και τα κόβουμε σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τον κόλιανδρο σε κομμάτια, το τσίλι ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε τον σολομό με τα λαχανικά, τη σάλσα, ελαιόλαδο και πιπέρι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ