Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει γεμιστές γλυκοπατάτες με λουκάνικο, γαρίδες και τυρί κρέμα - Σκέτη απόλαυση

Υπέροχη συνταγή...

Συστατικά

  • 1.5 κιλό γλυκοπατάτες, μικρές, με τη φλούδα
  • 200 γρ. λουκάνικο, χωριάτικο
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 500 γρ. γαρίδες, Νo 1
  • 300 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • χυμό, από ½ λεμόνι
  • ξύσμα, από ½ λεμόνι, για το σερβίρισμα
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο + έξτρα, για το σερβίρισμα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο + έξτρα, για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C στον αέρα.
  • Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. 
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα ντοματίνια στη μέση.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφήνουμε μόνο την ουρά τους.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ μέχρι να τα χρειαστούμε. Προσοχή! Δεν πετάμε το λάδι που θα βγάλουν τα λουκάνικα καθώς θα το χρειαστούμε για τις γαρίδες.
  • Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε για 1-2 λεπτά τις γαρίδες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, την πάπρικα, τον χυμό λεμονιού, το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Κόβουμε τις γλυκοπατάτες εγκάρσια, χωρίς να τις χωρίσουμε, ανοίγοντάς τες προσεκτικά.
  • Βάζουμε μέσα το μείγμα με το τυρί κρέμα και από πάνω τοποθετούμε τα λουκάνικα, τα ντοματίνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και τις γαρίδες. 
  • Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ξύσμα λεμονιού.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ