Λοιμωξιολόγος Σύψας: Ή τηρούμε τους κανόνες ή τους παραβιάζουμε & πάμε για καταστροφή (βίντεο)

Ο καθηγητής Σύψας τόνισε πως «αν παραβιαστούν τα μέτρα, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες το R0 θα φτάσει σε 1,5 ή 2 ή 2,5 - δηλαδή εκεί μου ήμασταν - σε χρόνο μηδέν. Δεν θέλει πολύ καιρό. Μέρες χρειάζεται». 

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μίλησε για την επόμενη μέρα μετά την μερική άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, καθώς και για τα φαινόμενα συγκέντρωσης ανθρώπων σε ανοιχτούς χώρους.

Όπως είπε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τους κανόνες που αφορούν τις αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και την προσωπική υγιεινή, είτε να τους παραβιάσουμε με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα.

«Η δεύτερη επιλογή θα μας οδηγήσει σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή», τόνισε ο κ. Σύψας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ανέφερε, δε, πως με την άρση των μέτρων αυτός ακριβώς ήταν ο φόβος, η ύπαρξη εστιών υπερμετάδοσης του ιού, εξού και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος 07:00" του καναλιού Open, τόνισε πως «Δεν υπάρχουν βεβαιότητες στην επιδημία αυτή... Βαδίζουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά».

Παράλληλα, ο καθηγητής, στην συνέντευξή του στο Mega, μίλησε για τη σημασία των μασκών και της απόστασης, αλλά και για τις θρησκευτικές και άλλες τελετές που πρόκειται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Ο ΕΟΔΥ θα εκδώσει οδηγίες για τις τελετές, το βασικό όμως είναι η απόσταση», υποστήριξε.

«Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η επιδημία δεν τελείωσε. Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, στην κοινότητα και είναι έτοιμος να γυρίσει και να μας "δαγκώσει".

Αν παραβιάσουμε τα μέτρα απόστασης, απολύμανσης και ασφάλειας θα ξαναγυρίσει ο ιός και η καταστροφή που θα γίνει εάν αναγκαστεί η πολιτική ηγεσία να ξανακλείσει την ηγεσία, θα είναι τεράστια. Και κοινωνική, και οικονομική», προειδοποίησε ο καθηγητής, μιλώντας στο Open.

«Δεν παίζουμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραβιαστούν τα μέτρα, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες το R0 θα φτάσει σε 1,5 ή 2 ή 2,5 - δηλαδή εκεί μου ήμασταν - σε χρόνο μηδέν. Δεν θέλει πολύ καιρό. Μέρες χρειάζεται.  

Μπορούμε να ξυπνήσουμε μια μέρα και να δούμε ξαφνικά τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, τις εισαγωγές να πολλαπλασιάζονται και τις διασωληνώσεις να ανεβαίνουν.

Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Μην έχει ο κόσμος την εντύπωση ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ αργά, ότι θα έχουμε πολύ καιρό να αντιδράσουμε, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, οι επιδημίες αυτές είναι αμείλικτες.

Στην Ιταλία και στην Ισπανία τι έγινε - ξύπνησαν μία μέρα και βρέθηκαν μπροστά σε μία κόλαση, δε θέλουμε να τα ξαναδούμε αυτά μπροστά μας, πρέπει να είμαστε φοβερά προσεχτικοί. Κανένας εφησυχασμός» τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ