Βασιλικός! Υπέροχη μυρωδιά, υπέροχα οφέλη για την υγεία - Αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης!

Δείτε τα εκπληκτικά του οφέλη... 

Μήπως ο βασιλικός ζει και βασιλεύει στον κήπο σας; – μαζέψτε τον, αποθηκεύστε τον και αγαπήστε τον, δεν νοστιμίζει μόνο τις απολαυστικές ναπολιτέν μακαρονάδες!

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βασιλικού, ωστόσο, οι πιο δημοφιλείς είναι ο γλυκός βασιλικός, ο λεμονοβασιλικός, ο ιερός βασιλικός και ο βασιλικός της Ταϊλάνδης. Μπορεί αυτά τα είδη βασιλικού να διαφέρουν, ωστόσο, περιέχουν κοινά αιθέρια έλαια.

Βασιλικός! Οφέλη για την υγεία

Ο γλυκός βασιλικός (Ocimum basilicum) είναι πιο γνωστός για τη χρήση του στη μαγειρική. Ωστόσο, κάθε ποικιλία βασιλικού, εκτός από την υπέροχη γεύση, προσφέρει και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α (καροτενοειδείς ουσίες), βιταμίνη Κ και βιταμίνη C, ενώ περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου, καλίου και ασβεστίου.

Αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης!

Ο βασιλικός δρα ως αντιοξειδωτικό και βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες. Ο γλυκός βασιλικός είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως οι φαινολικές ενώσεις και οι πολυφαινόλες. Σύμφωνα με έρευνες αυτά τα αντιοξειδωτικά καθιστούν τον βασιλικό εξαιρετική επιλογή για την καταπολέμηση ασθενειών που προκαλούνται από φλεγμονές, όπως:

  • πυρετός
  • κοινό κρυολόγημα
  • άγχος
  • αποτοξίνωση του αίματος
  • μείωση του σακχάρου που προκαλεί εμφράγματα και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • στοματικά έλκη
  • αρθρίτιδα

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βασιλικού είναι γνωστές – οπότε επειδή το οξειδωτικό στρες και οι φλεγμονές συνοδεύουν σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, αυτή η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων υγείας.

Advertisement

Αντικαρκινική δράση.

Ο βασιλικός λέγεται ότι έχει επίσης ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιερός βασιλικός, επίσης γνωστός ως Tulsi (Ocimum sacum L. ή Ocimum tenuiflorum L.), περιέχει φυτοχημικά που αποτρέπουν χημικούς καρκίνους (δέρματος, ήπατος, στόματος και πνεύμονα). Ο βασιλικός αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση, προκαλώντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο κύτταρο.

Αντιβακτηριακός και αντιμικροβιακός!

Ο βασιλικός έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, δοκιμάστηκε  η αποτελεσματικότητα του αιθέριου ελαίου βασιλικού έναντι των στελεχών Escherichia coli (E. coli) που είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα. Το αιθέριο έλαιο βασιλικού βρέθηκε δραστικό έναντι κάθε στελέχους E-coli. Αποδείχθηκε επίσης ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που καταπολεμούν μούχλα και βακτήρια.

Γνωστική λειτουργία και κατάθλιψη (ιερός βασιλικός)

Ορισμένες ποικιλίες βασιλικού επιδρούν επίσης θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνες ο ιερός βασιλικός ( Ocimum sanctum) ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και βελτιώνει χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και το ψυχολογικό στρες. Σύμφωνα με άλλες μελέτες ο ιερός βασιλικός ανακουφίζει από το ψυχικό στρες που συνδέεται με την κατάθλιψη.

Αγαπημένες χρήσεις των φύλλων του βασιλικού!

Τα φρέσκα φύλλα βασιλικού δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη σε πολλές συνταγές! Τα φύλλα του έχουν επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι οι διάφορες άλλες φυτικές χρήσεις του βασιλικού, όπως το γεγονός ότι είναι συνιστά μια παραδοσιακή θεραπεία που χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς. Ας δούμε ορισμένες δημοφιλείς χρήσεις:

Συνταγές

  • Πέστο βασιλικού: Ιδού ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους χρήσης του βασιλικού! Πολλοί προσθέτουν πέστο σε κάθε συνταγή, αυγά, κρέατα, φέτες φρέσκου αγγουριού. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές πέστο σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο.
  • Ιταλική σως με βασιλικό: Βασικό συστατικό σε κάθε κουζίνα είναι η σως με ψιλοκομμένο βασιλικό, κρεμμύδι, μπούκοβο, ξύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη για μια γρήγορη σαλάτα.
  • Νερό με βότανα: Αν θέλετε ένα δροσιστικό, και ωφέλιμο για τον οργανισμό, ρόφημα με νερό και βότανα, το καλοκαίρι, μπορείτε να δοκιμάσετε ρόφημα με χυμό καρπουζιού και βασιλικό: προσθέστε σε μια κανάτα, ψιλοκομμένα κομμάτια καρδιάς καρπουζιού και μερικά φύλα ψιλοκομμένου βασιλικού και αφήστε για 4 μέρες στο ψυγείο.
  • Δοκιμάστε επίσης να συνοδέψετε την αγγουροσαλάτα με σως από ψιλοκομμένο βασιλικό, φρέσκο κρεμμυδάκι, γιαούρτι, ξύδι και ελαιόλαδο.
  • Κι ας μην ξεχνάμε και τον αποξηραμένο βασιλικό: Ο αποξηραμένος βασιλικός προστίθεται εύκολα σε κάθε, σχεδόν, πιάτο και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε πολλές διαφορετικές κουζίνες, καθώς προσθέτει βάθος και γεύση. Δοκιμάστε ένα σπιτικό μείγμα μπαχαρικών που περιλαμβάνει αποξηραμένο βασιλικό, ρίγανη, σκόνη σκόρδου, δενδρολίβανο και μαύρο πιπέρι.

Βασιλικός και φυσική θεραπεία

  • Στομαχικές διαταραχές: Οι Ιταλοί προσθέτουν βασιλικό σε όλα! Θεωρείται ότι καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές. Μισό κ.γ. αποξηραμένος ή φρέσκος βασιλικός σε νερό ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το αίσθημα κορεσμού.
  • Βήχας και ιώσεις: Πολλοί άνθρωποι σε διάφορους πολιτισμούς χρησιμοποιούν φύλλα βασιλικού για την ανακούφιση του βήχα και των συμπτωμάτων της ίωσης. Επίσης, ορισμένοι πολιτισμοί μασούν φρέσκα φύλλα βασιλικού για να ηρεμήσουν το βήχα, ή ετοιμάζουν ένα χαλαρωτικό ρόφημα με αποξηραμένο βασιλικό για να ανακουφίσουν τον ερεθισμένο λαιμό.
  • Ατμοθεραπεία για τον πονοκέφαλο: μια ατμοθεραπεία με αποξηραμένα φύλλα βασιλικού μπορεί να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Προσθέστε μια κ.σ. αποξηραμένα φύλλα βασιλικού σε 2 φλιτζάνια βραστό νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Καλύψτε το κεφάλι με μια πετσέτα και εισπνεύστε τον ατμό για 5-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί ο πονοκέφαλος. Προσοχή: Μπορεί να μυρίζετε σαν ιταλικό εστιατόριο για όλη την υπόλοιπη μέρα σύμφωνα με το naturalsoul
  • Τσιμπήματα και δαγκώματα: Εάν σας τσιμπήσει κάποιο έντομο, δοκιμάστε να μασήσετε ένα φύλλο βασιλικού και να το εφαρμόσετε πάνω στο τσίμπημα – θα ανακουφίσει από τον πόνο και θα απομακρύνει το δηλητήριο.
  • Λοιμώξεις του αυτιού: Το αιθέριο έλαιο βασιλικού είναι αντιβακτηριακό και οι σταγόνες του ανακουφίζουν από λοιμώξεις του αυτιού.
  • Σάκχαρο: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βασιλικός μπορεί να εξισορροπήσει το σάκχαρο εάν καταναλώνεται τακτικά, είτε στο φαγητό, είτε στον χυμό ή ως ρόφημα.
  • Μείωση του στρες: Μερικοί ειδικοί προτείνουν την προσθήκη 2 φλιτζανιών δυνατού ροφήματος βασιλικού σε ζεστό λουτρό για μείωση του στρες και χαλάρωση.

Σπίτι και ομορφιά

  • Φυσικό σπρέι καθαρισμού: Η αντιμικροβιακή φύση του βασιλικού καθιστά το φυσικό σπρέι καθαρισμού μια εξαιρετική επιλογή για απολύμανση.
  • Ξεπλένουμε τα μαλλιά μας: Υπάρχουν σπιτικές συνταγές για ξέπλυμα των μαλλιών, καθώς ο βασιλικός βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Ο βασιλικός βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C, φλαβονοειδή και πολυφαινολικά οξέα.

Ασφάλεια και προφυλάξεις κατά τη χρήση!

Γενικά, ο βασιλικός θεωρείται ασφαλές βότανο σε ποσότητες που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας, ωστόσο, η φαρμακευτική χρήση του θεωρείται «ενδεχομένως μη ασφαλής» για παιδιά και γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν. Λάβετε επίσης υπόψη ότι το αιθέριο έλαιο βασιλικού (ή οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο) είναι πολύ συμπυκνωμένο και χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις.

Επειδή ο βασιλικός ενδεχομένως να μειώνει την αρτηριακή πίεση, θεωρητικά, θα μπορούσε να προκαλέσει υπόταση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε τον βασιλικό (ή οποιοδήποτε βότανο) ως φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ