Για έξι ακόμα χρόνια ο Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας - Τον στηρίζει και η Λαγκάρντ

Στο τιμόνι της ΤτΕ για μία ακόμα εξαετία....

Η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα. 

Ο κ. Στουρνάρας λοιπόν μένει ως Διοικητής στην ΤτΕ για έξι ακόμα χρόνια. 

Ι. Στουρνάρας: Η πρόταση του πρωθυπουργού αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Η πρόταση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών». Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο θα διαμορφώσει την πρότασή του προς το υπουργικό συμβούλιο.

 

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην ανακοίνωση με δηλητηριώδη διάθεση και μια προειδοποίηση για νέο γύρο αντιπαραθέσεων σε επόμενη κυβερνητική θητεία του. Δήλωσε: «Ευχόμαστε στον κ. Στουρνάρα μια καλή δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τουλάχιστον τώρα, που δεν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να πέσει μέσα σε κάποια πρόβλεψή του, με πρώτη από όλες αυτή για ύφεση 4% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Οχι όπως όταν προέβαλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στο σχέδιο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θέτοντας την πιστοληπτική γραμμή στήριξης ως δήθεν μοναδική λύση.

Ούτε όπως όταν πίεζε για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, έτσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά ή γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλον τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».

Γεωργιάδης: Χολή η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για Στουρνάρα

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολίασε την ανακοίνωση "χολή" -όπως είπε- του ΣΥΡΙΖΑ για την ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας, ως διοικητής της ΤτΕ το 1ο εξάμηνο του 2015, «απεδείχθη από τους πιο σοβαρούς πυλώνες της αστικής Δημοκρατίας της χώρας. Είναι λογικό να τον μισείτε.

Σας εμπόδισε να φάτε τα λεφτά της Τραπέζης Αττικής και να κάνετε ρεσάλτο στο Νομισματοκοπείο, και αυτό δεν του το συγχωρήσατε» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Στείλατε έλεγχο στη γυναίκα του, προσπαθήσατε να τον κλείσετε φυλακή με ψεύτικες κατηγορίες για τη Novartis και τώρα βγάζετε τη χολή σας που ανανεώνεται η θητεία του για άλλα έξι χρόνια».

Για το θέμα των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα είπε ότι η κ. Καφαντάρη χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία. Σύμφωνα με τον πίνακα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ecofin) «είμαστε πάνω από τον μέσο όρο» είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο συνέτριψε τον κορονοϊό, όπως είπε και ο οικονομολόγος Κρούγκμαν, αλλά κινήθηκε ταχύτερα στη Οικονομία [..] Είμαστε η πρώτη χώρα που πήρε την έγκριση του εγγυοδοτικού της προγράμματος από την Κομισιόν σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τέλος, εξήγησε γιατί αποκλείονται οι "κόκκινες" επιχειρήσεις, λέγοντας ότι πρέπει να χειριζόμαστε με ευθύνη το δημόσιο χρήμα, και ότι δεν μπορούμε να το δίνουμε γνωρίζοντας ότι δεν θα γυρίσει πίσω.

Πρέπει, συνέχισε, να δώσουμε το μήνυμα ότι ο συνεπής επιχειρηματίας, ο νοικοκύρης, και αυτός μπορεί να τύχει της τιμής και της αναγνώρισης που του αξίζει.. Ασφαλώς και θα υπάρξουν και μέτρα στη πορεία, "όχι τόσο γαλαντόμα" για εκείνους που δεν είχαν την ίδια τύχη, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά πρώτα θα ξεκινήσουμε με αυτούς που έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ήταν συνεπείς, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ