Αιθέριο Έλαιο Υλάνγκ - Υλάνγκ: Πώς ενισχύει την υγεία μας, τη διάθεσή και την απόδοσή μας!

Τι είναι το αιθέριο έλαιο Υλάνγκ Υλάνγκ;

Θεωρείται ένα έλαιο με ιδιότητες αντικαταθλιπτικές, αντισηπτικές, αντισπασμωδικές και ηρεμιστικές. Είναι επίσης δημοφιλές, αιώνες τώρα, για την ιδιότητά του να πυκνώνει τα μαλλιά και να θεραπεύει δερματικές παθήσεις.

Εκτός από τα οφέλη που αφορούν ομορφιά και υγεία, σε περιοχές, όπως η Ινδονησία, ακόμα και σήμερα, το ylang ylang χρησιμοποιείται συνήθως για να διακοσμήσει το κρεβάτι των νεονύμφων λόγω των αφροδισιακών του ιδιοτήτων .

Τι είναι το Υλάνγκ Υλάνγκ;

Το αιθέριο έλαιο Υλάνγκ Υλάνγκ (Cananga odorata) προέρχεται από πέταλα λουλουδιών του μεγάλου, τροπικού δέντρου ylang ylang. Σήμερα τα δέντρα ylang ylang αναπτύσσονται ευρέως σε τροπικές περιοχές σε όλη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και των νησιών της Πολυνησίας.

Το Ylang ylang σημαίνει “λουλούδι των λουλουδιών” και πήρε αυτό το όνομα λόγω του γλυκού, λουλουδένιου αρώματός του. Στην πραγματικότητα, ένα από τα πιο γνωστά και πολυφορεμένα αρώματα όλων των εποχών, το Chanel No. 5 περιέχει εκχύλισμα Υλάνγκ Υλάνγκ ως ένα από τα βασικά συστατικά του.

Σύμφωνα με έρευνες, αυτό το έλαιο έχει θετικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό, το κυκλοφορικό, τα συναισθήματα, γεγονός που το καθιστά φυσικό φάρμακο για το ενδοκρινικό, το καρδιαγγειακό, το αναπαραγωγικό και το πεπτικό σύστημα.

Το ευχάριστο άρωμα αυτού του αιθέριου ελαίου οφείλεται κυρίως σε πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από τα λουλούδια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 75 νέων ενώσεων που αναγνωρίστηκαν μόλις πρόσφατα, το 2013. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Πειραματικής Βοτανολογίας, η λουλουδένια μυρωδιά του ylang ylang αποτελεί βασικό παράγοντα στις αλληλεπιδράσεις φυτών-εντόμων και είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχή επικονίαση, καθώς απωθεί παράσιτα και ζιζάνια. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες.

Όπως αναλύεται παρακάτω, σύμφωνα με μελέτες μερικά από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του αιθέριου ylang ylang είναι τα εξής:

  • Αύξηση της ροής αίματος
  • Καταπολέμηση φλεγμονών
  • Καταπολέμηση παρασίτων
  • Ρύθμιση του καρδιακού παλμού
  • Θεραπεία καρδιακών προβλημάτων
  • Αύξηση της διάθεσης και μείωση του άγχους
  • Διατήρηση εντερικής υγείας

Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά, ως αρωματικό και συντηρητικό. Επίσης, προστίθεται ως άρωμα στην παραγωγή καλλυντικών, οικιακών καλλυντικών, καθαριστικών και προϊόντων για σαμπουάν και σαπούνια χεριών και σώματος.

Οφέλη Υλάνγκ Υλάνγκ

  1. Ανοσοθεραπεία και ενίσχυση της καρδιάς

Σύμφωνα με έρευνες, οι δραστικές ενώσεις του αιθέριου ελαίου υλάνγκ υλάνγκ περιλαμβάνουν: διάφορους τύπους φλαβονοειδών, τερπενίων, ο-μεθυλομοσαλανίνης, λιοροδενίνης και διυδροξυβενζοϊκού οξέος.

Advertisement

Ερευνητές από το Τμήμα Ερευνών Φυτοχημείας του Πανεπιστημίου Rajshahi στο Μπαγκλαντές διαπίστωσαν ότι τα φυτοχημικά που βρίσκονται σε αυτό το έλαιο διαθέτουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και κυτταροτοξικές δραστικότητες όταν χρησιμοποιούνται τοπικά ή εσωτερικά. Οι ουσίες αυτές ενδεχομένως να βοηθούν στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και στην καταπολέμηση των φλεγμονών, οι οποίες προκαλούν κατά κύριο λόγο τις περισσότερες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι αυτοάνοσες και οι γνωστικές διαταραχές.

Διάσημο για τη βελτίωση της ροής του αίματος και την καταπολέμηση των φλεγμονών, το ylang ylang ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα. Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και ωφέλιμα αιθέρια έλαια (μαζί με τη λεβάντα, το clary sage και το λιβάνι) για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της καρδιακής αρρυθμίας. Για να τα χρησιμοποιήσετε, κάντε μασάζ  στην περιοχή της καρδιάς καθημερινά συνδυάζοντας μια σταγόνα αιθέριου ελαίου Ylang με λάδι φορέα.

Καταπολεμά την υπέρταση: Μπορείτε να το λάβετε και ως συμπλήρωμα διατροφής (μόνο όταν χρησιμοποιείτε θεραπευτικό λάδι) προσθέτοντας μία ή δύο σταγόνες σε νερό ή ζεστό τσάι.

  1. Ενισχύει τη διάθεση και καταπολεμά το άγχος.

Λόγω της ιδιότητάς του να δρα άμεσα στο οσφρητικό σύστημα του εγκεφάλου, η εισπνοή ylang-ylang μπορεί να έχει άμεσες, θετικές επιπτώσεις στη διάθεσή σας και να δράσει σαν ήπιο, φυσικό αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό. Λέγεται ότι “διευρύνει την καρδιά” και σύμφωνα με έρευνες, ενδεχομένως να βοηθά στην εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του θυμού, της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της ζήλιας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ethnopharmacology υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει θετικές επιδράσεις κατά του άγχους λόγω της δράσης στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου και του συστήματος σεροτονίνης.

Είναι επίσης ευεργετικό για την καταπολέμηση της αϋπνίας και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, καθώς έχει ήπια ηρεμιστικά αποτελέσματα και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του στρες, όπως ταχυπαλμία και υπέρταση.

Αγχολυτική δράση: Προσθέστε αιθέριο έλαιο σε ειδικό διαχύτη και αφήστε να διαχυθεί στο σπίτι, ή κάντε μασάζ για να ενεργοποιήσετε συναισθήματα χαράς, εμπιστοσύνης, ειρήνης και αγάπης για τον εαυτό.

  1. Προστασία της υγείας του δέρματος

Μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις αυτού του αιθέριου ελαίου είναι η τοπική εφαρμογή για τη διατήρηση «νεανικής λάμψης» και αντιγήρανσης ακόμη και καταπολέμησης τυχόν ερεθισμών. Θεωρείται επίσης πολύ ισχυρό στην καταπολέμηση της ανάπτυξης κυττάρων καρκίνου του δέρματος και μελανώματος.

Γιατί το αιθέριο έλαιο Υλάνγκ Υλάνγκ κάνει καλό στο δέρμα; Σύμφωνα με μελέτες το υψηλής ποιότητας αιθέριο έλαιο ylang ylang περιέχει υψηλό ποσοστό δραστικών συστατικών που ονομάζονται «τερπενοειδή». Τα απομονωμένα τερπενοειδή παράγωγα παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα ως φυσικό θεραπευτικό για δερματικές διαταραχές.

Σε κλινικές δοκιμές σε καρκινικά κύτταρα μελανώματος, οι τερπενοειδείς ενώσεις παρουσιάζουν ισχυρή ανασταλτική επίδραση στην κυτταρική μελανογένεση και την κυτταροτοξικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια, τα αντιοξειδωτικά αυτού του αιθέριου ελαίου βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

Χρήση για την υγιεινή του δέρματος: Συνδυάστε μία ή δύο σταγόνες με λάδι καρύδας ή jojoba και κάντε μασάζ στο πρόσωπο μία ή δύο φορές την ημέρα για προστασία.

  1. Φυσικό ενεργειακό!

Εάν αισθάνεστε μόνιμη κόπωση, απογοήτευση, άδειοι από ενέργεια, μπορείτε να δοκιμάσετε αρωματοθεραπεία με Υλάνγκ Υλάνγκ. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν ότι το άρωμά του ενεργοποιεί τη διάθεση και καταπολεμά την κόπωση ή πόνους στο σώμα.

Χρήση για περισσότερη ενέργεια: Προσθέστε μερικές σταγόνες σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και εφαρμόστε στον καρπό, στον αυχένα ή στο στήθος.

  1. Φυσικό προϊόν περιποίησης μαλλιών

Υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για να χρησιμοποιήσετε έλαιο ylang ylang για την υγεία των μαλλιών, όπως το εύκολο ξεμπέρδεμα, η καταπολέμηση της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης.

Χρήση για τα μαλλιά: Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μαζί με λάδι καρύδας ή jojoba και θα δείτε τα μαλλιά σας να πυκνώνουν και γίνονται λαμπερά γεμάτα υγεία.

  1. Αφροδισιακές ιδιότητες και αύξηση της κοινωνικότητας

Είναι τεκμηριωμένο ότι αυτό το αιθέριο έλαιο δρα ως φυσική θεραπεία στην ανικανότητα, καθώς συμβάλει στην αύξηση της λίμπιντο τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Για να νιώσετε πιο δεμένοι με τον κοινωνικό σας περίγυρο (συμπεριλαμβανομένου του συζύγου σας ή των μελών της οικογένειάς σας), μπορείτε να προσθέσετε το αιθέριο έλαιο μέσα σε έναν διαχύτη και να αφήσετε να αναδυθεί το έλαιο στο δωμάτιό σας, ή να το εισπνεύσετε από το μπουκάλι, να προσθέσετε μια σταγόνα στη λοσιόν σώματος, ή να ραντίσετε τα κλινοσκεπάσματα με λίγες σταγόνες.

  1. Πεπτικές διαταραχές.

Για να αποτρέψετε την κακή κυκλοφορία του αίματος, ή τα συναισθήματα στρες και άγχους που μπορεί να επηρεάσουν την υγιή πέψη, μπορείτε να εισπνεύσετε μερικές σταγόνες, ή να κάνετε μασάζ στην περιοχή του πεπτικού συστήματος, ή να καταναλώσετε κάποιες σταγόνες ημερησίως, σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες.

Χρήσεις:

Αρωματικά: Το λάδι μπορεί να διαχέεται σε όλο το σπίτι χρησιμοποιώντας ένα διαχύτη ή εισπνέεται απευθείας από το μπουκάλι αναφέρει το naturalsoul

Advertisement

Τοπικά: Θα πρέπει να αραιώνεται με λάδι φορέα όπως το έλαιο καρύδας σε αναλογία 1: 1 πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα σας. Πάντα δοκιμάστε την ευαισθησία του δέρματος πριν τη χρησιμοποιήσετε σε μεγάλες ή ευαίσθητες περιοχές του δέρματος. Μπορείτε να εκτελέσετε μια δοκιμή στο χέρι ή στα πόδια σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν αισθανθείτε ερεθισμό του δέρματος. Επίσης, κρατήστε το λάδι έξω από τα μάτια, τα αυτιά ή τη μύτη και μακριά από τα κατοικίδια ζώα.

Εσωτερικά: συνιστάται  ΜΟΝΟ για αιθέρια έλαια πολύ υψηλής ποιότητας. Ελέγξτε τα συστατικά προσεκτικά. Χρησιμοποιείτε μόνο 100% καθαρό αιθέριο έλαιο θεραπευτικής ποιότητας εάν σχεδιάζετε να κάνετε τσάι ylang ylang, προσθέστε μια σταγόνα στο νερό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ