5 έξυπνοι τρόποι να βάλουμε τα αιθέρια έλαια στην κουζίνα μας - Για ατμόσφαιρα - καθαριότητα - υγεία

Χρησιμοποιείστε με προσοχή τα αιθέρια έλαια στην κουζίνα σας για να αντιμετωπίσετε εγκαύματα, άσχημες μυρωδιές ή για να την καθαρίσετε

Τα αιθέρια έλαια είναι μια ιδανική λύση για την κουζίνα μας! Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε για να καθαρίσουμε τον πάγκο εργασίας, είτε για να ομορφύνουμε την ατμόσφαιρα σε ένα φιλικό, ή οικογενειακό τραπέζι!

Ωστόσο, είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τα αιθέρια έλαια με ασφαλή και σωστό τρόπο για να αποφύγουμε παρενέργειες. Αυτό το άρθρο είναι μια σύντομη εισαγωγή στη χρήση αιθέριων ελαίων στην κουζίνα.

Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες συγκεκριμένων αιθέριων ελαίων, συμβουλευτείτε τις πληροφορίες που αφορούν το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας.

Η κουζίνα είναι ένας χώρος που χρειάζεται συνέχεια καθάρισμα! Ο πάγκος χρησιμοποιείται πολλές φορές την ημέρα για την προετοιμασία των γευμάτων, οπότε εκτίθεται συνεχώς σε ρύπους και βακτήρια. Πολλά αιθέρια έλαια έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, όπως το αιθέριο έλαιο από μαύρο πιπέρι (Piper nigrum).

Σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με την αντιβακτηριακή δραστηριότητα του μαύρου πιπεριού που δημοσιεύθηκε στην Indian Journal of Natural Products and Resources, το αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού ανέστειλε την ανάπτυξη βακτηρίων όπως, μεταξύ άλλων, του Staphylococcus aureus και του Escherichia coli.

Σπιτικό υγρό από αιθέριο έλαιο για επιφάνειες της κουζίνας.

Συνδυάστε το αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού με αιθέρια έλαια λεμονιού (Citrus x limon) και γαρύφαλλου (Syzygium aromaticum) σε βάση λευκού ξυδιού και θα έχετε ένα ισχυρό μίγμα καθαρισμού για τον πάγκο.

Σε κάθε περίπτωση η αραίωση θα πρέπει να είναι περίπου 3% όταν καθαρίζετε με αιθέρια έλαια. Προσθέστε το μείγμα σε γυάλινη φιάλη και ψεκάστε στις επιφάνειες της κουζίνας. Σκουπίστε με ένα υγρό πανί.

Να έχετε υπόψη σας ότι τόσο το μαύρο πιπέρι όσο και τα αιθέρια έλαια του γαρύφαλλου ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού μπορεί ενδέχεται επίσης να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα.

Αιθέρια έλαια για δυσάρεστες οσμές στην κουζίνα

Παρόλο που η κουζίνα μπορεί να είναι γεμάτη από γοητευτικές μυρωδιές φαγητών, υπάρχουν και δυσάρεστες οσμές που διαπερνούν τις σακούλες σκουπιδιών, ή έντονες και ενοχλητικές μυρωδιές από το μεσημεριανό τηγάνισμα.

Μπορείτε να φρεσκάρετε την κουζίνα χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια σε ένα διαχύτη αρωματοθεραπείας. Σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με την αντιμυκητιασική δράση των αιθέριων ελαίων κατά των μυκήτων το αιθέριο έλαιο από γαρύφαλλο ήταν πιο αποτελεσματικό έναντι των μυκήτων σε σχέση με την ποιότητα του αέρα, αν και τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και λεβάντας ήταν επίσης αρκετά αποτελεσματικά.

Συνδυάστε σε ένα μείγμα από γαρύφαλλο, λεβάντα και αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα διαχύτη αρωματοθεραπείας και εφαρμόστε στην κουζίνα για είκοσι λεπτά και φροντίστε να απομακρύνετε κατοικίδια, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Αιθέρια έλαια για όμορφη ατμόσφαιρα στην κουζίνα μας

Τα αιθέρια χρησιμοποιούνται επίσης για να μας φτιάξουν τη διάθεση, να ζωντανέψουν τη μνήμη μας, να ομορφύνουν την ατμόσφαιρα και, ακόμη και αν δεν μαγειρεύετε στην κουζίνα, ίσως θελήσετε να χαρίσετε όμορφο άρωμα στην κουζίνα, ειδικά εάν σχεδιάζετε ένα φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι.

Τα αιθέρια έλαια που αναδύουν ζεστά αρώματα “κουζίνας” είναι η βανίλια (Vanilla planifolia), η βενζόη (Styrax benzoin) και αιθέρια έλαια μπαχαρικών όπως κανέλα (Cinnamomum zeylanicum) και μοσχοκάρυδο (Myristica fragrans). Η βενζόη και  το κακάο (κακάο Theobroma) έχουν άρωμα που θυμίζει σοκολάτα, ωστόσο ίσως θέλετε να δοκιμάσετε και αιθέριο έλαιο από καφέ (Coffea arabica), αναφέρει το Natural Soul

Μπορείτε να προσθέσετε τα αιθέρια έλαια σε έναν διαχύτη αρωματοθεραπείας, αν και μερικά από τα έλαια μπορεί να είναι πιο παχιά και δεν εισρέουν εύκολα στον διαχύτη. Επιπλέον, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης των αιθέριων ελαίων.

Αιθέρια Έλαια για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων στην κουζίνα

Τα εγκαύματα συμβαίνουν συχνά σε μια κουζίνα. Μπορούμε να καταπραΰνουμε μικρά εγκαύματα από το τηγάνι ή το ταψί με αιθέρια έλαια. Για πιο σοβαρά εγκαύματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας (Lavandula angustifolia) φημίζεται για την ανακούφιση εγκαυμάτων σύμφωνα με τον ειδικό στην αρωματοθεραπεία Rene-Maurice Gattefosse. Έχουν γίνει μελέτες για την ανακούφιση εγκαυμάτων και,  αν και περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση αιθέριων ελαίων υπήρξε αποτελεσματική.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι εξαιρετικό για την παροχή πρώτων βοηθειών στην κουζίνα. Συνδυάστε με μια απλή λευκή λοσιόν βάσης για εγκαύματα για να δημιουργήσετε το φαινόμενο της “ψύξης”. Χρησιμοποιήστε αραίωση 2% για κανονική χρήση σε ενήλικες και την μισή ποσότητα σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του (αραιωμένο με λοσιόν βάσης) ή να συνδυάσετε με άλλα αιθέρια έλαια όπως του τσαγιού (Melaleuca alternifolia) ή  του ελίχρυσου (Helichrysum angustifolia). Εφαρμόστε μικρή ποσότητα από τη λοσιόν στο έγκαυμα και καλύψτε. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό ανάλογα με την εξέλιξη του εγκαύματος.

Αιθέρια Έλαια για τον καθαρισμό και τις δυσάρεστες οσμές των δαπέδων κουζίνας

Τα δάπεδα της κουζίνας είναι βρώμικα, όχι μόνο επειδή κυκλοφορούμε πολύ μέσα στην κουζίνα, αλλά και από τα κατοικίδια, τα παιδιά και όλα τα αμέτρητα βακτήρια! Ανάλογα με την επιφάνεια του δαπέδου της κουζίνας σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απλό συνδυασμό μαγειρικής σόδας και κατάλληλου αιθέριου ελαίου για να δώσετε φρεσκάδα και να απομακρύνετε δυσάρεστες οσμές από το δάπεδο της κουζίνας.

Συνδυάστε μαγειρική σόδα με αιθέριο έλαιο λεβάντας (Lavandula angustifolia) και απλώστε μικρή ποσότητα του μείγματος πάνω σε πλακάκια, χαλί ή μοκέτα και μετά καθαρίστε με ηλεκτρική σκούπα. Μπορείτε επίσης να απλώσετε σε γυμνό δάπεδο, συνδυάζοντας το μίγμα με νερό και να σφουγγαρίσετε. Προσέξτε τη χρήση αιθέριων ελαίων σε ξύλινες επιφάνειες.

Προφυλάξεις στη χρήση αιθέριων ελαίων στην κουζίνα

Φροντίστε να ελέγχετε πάντοτε τις οδηγίες και τις προφυλάξεις στη χρήση συγκεκριμένων αιθέριων ελαίων, το ποσοστό αραίωσης για τις οδηγίες ασφαλούς ανάμιξης με διαφορετικές βάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα μωρά, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και όσοι πάσχουν από χρόνιες μακροχρόνιες ασθένειες ή / και άτομα που είχαν πρόσφατες νοσηλείες μπορεί να χρειάζονται χαμηλότερο ποσοστό αραίωσης ή / και να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου το μείγμα.

Φροντίστε μα χρησιμοποιείτε πάντοτε με ασφάλεια και τον ενδεδειγμένο τρόπο τα αιθέρια έλαια, τα οποία μπορεί να αλλάξουν την ατμόσφαιρα της κουζίνας μας, να μας βοηθήσουνε στις πρώτες βοήθειες ή να φτιάξουν τη διάθεση του πάρτυ μας!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ