Ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν προκαλεί: Θα διαβάσει το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο (βίντεο)

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν σταματά τις προκλήσεις ανήμερα της Άλωσης...

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαβάσει αποσπάσματα από το Κοράνι, τα οποία αναφέρονται στην κατάκτηση της Μέκκας, μέσα στην Αγία Σοφία, σήμερα, ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης 29 Μαΐου 1453 η '' Πόλις εάλω ''. Η «Βασιλεύουσα» πέφτει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων 567 χρόνια πριν. Η λαϊκή παράδοση, βρίθει από θρύλους και δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες η Αλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν «θέλημα Θεού», αλλά σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πτώση της Κωνσταντινούπολης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η οποία διήρκεσε για περίπου χίλια εκατό χρόνια, ήταν θέμα χρόνου, καθώς τότε το Βυζάντιο βρισκόταν σε πλήρη οικονομική, πολιτική και πολιτισμική παρακμή και ήταν η σκιά της άλλοτε πανίσχυρης Αυτοκρατορίας. #αγιασοφια #Κωνσταντινουπολη #άλωσητηςκωνσταντινούπολης #Greeks_Abroad #agiasofia #ayasofya #ayasofia

A post shared by ΦΑΡΟΣ Ομογένειας (@farosomogenias) on

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, έξω από την Αγιά Σοφιά έχει στηθεί ένα φρούριο, μίμηση των τοιχών της Κωνσταντινούπολης, που αλώθηκαν με την επίθεση των Οθωμανών το 1453.

Στις 9.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη τελετή, κατά την οποία το φρούριο αυτό θα καταπέσει και θα "κατακτηθεί" για άλλη μία φορά η Κωνσταντινούπολη.

Ο κόσμος θα είναι ελάχιστος στο σημείο, ωστόσο, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, τα οποία θα χαλαρώσουν από την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Πέρα από την ανάγνωση των εδαφίων του Κορανίου, θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπως παρελάσεις, τοξοβολία, μπάντες και λοιπά, καθώς και ανάλογες τελετές σε διάφορα τζαμιά της πόλης.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Βασιλης Τσιακαλης (@vasilis_tsiakalis) on

Η απόφαση αυτή του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά έγραψε στο twitter «Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποδοκίμασε την απόφαση Ερντογάν, τονίζοντας χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ