Συνταρακτικές διαστάσεις προσλαμβάνει ο θάνατος του George Floyd: "Φλεγόμενη" η Μινεάπολη από αντιδράσεις - Απολύθηκαν οι 4 αστυνομικοί (φωτό - βίντεο)

Ο θάνατος του George Floyd έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο...

Η δολοφονία του George Floyd, ενός άοπλου μαύρου πολίτη, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, ενώ έναν αστυνομικό, ο οποίος τον έπνιξε, πατώντας επί αρκετά λεπτά με το γόνατο, στο δρόμο, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

 

 

Παρόντες στο τραγικό περιστατικό βίας και άλλοι 3 συνάδελφοι του, oι οποίοι αρχικά συνέβαλαν στο να ακινητοποιήσουν τον 46χρονο και στη συνέχεια κάθονταν άπραγοι ενώ ο λευκός αστυνομικός τον πίεζε στο λαιμό, την ώρα που ο ίδιος πάλευε να αναπνεύσει και παρακαλούσε για βοήθεια. 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Camille Miles (@cmiles91310) on

 

Περαστικοί βιντεοσκόπησαν το απίστευτο περιστατικό ρατσιστικής βίας, ενώ φώναζαν στον αστυνομικό να σταματήσει, την ώρα που ο Floyd εκλιπαρούσε να τον αφήσουν να αναπνεύσει και να του δώσουν λίγο νερό.

 

 

 

 

Η συγκλονιστική φράση του "I can't breath" ("Δεν μπορώ να αναπνεύσω") έχει γίνει ήδη σύνθημα, με τους συγγενείς και τους φίλους του 46χρονου Floyd, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, να ζητά δικαίωση στη μνήμη του "αγαθού" γίγαντα.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 161☆ (@161antifascist_action) on

 

O Floyd έχει γίνει ήδη σύμβολο, με συγκλονιστικά σκίτσα και φωτογραφίες του να κατακλύζουν τα social media.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Please I can't breathe, my neck hurt #georgefloyd RIP ???

A post shared by diamond diggaz records (@diamond_diggaz) on

 

 

 

Από το πρωί κυκλοφορεί η είδηση ότι ο αστυνομικός ο οποίος έπνιξε τελικά τον George Floyd, είχε κατηγορηθεί για άλλες 20 ρατσιστικές επιθέσεις.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No JUSTICE no PEACE #justiceforgeorgefloyd #georgefloyd #racism #endracismnow #standup #justice

A post shared by Just Shoot It (@therealgame._) on

 

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο 44χρονος αστυνομικός που πατούσε στον λαιμό τον 46χρονο, λέγεται Derek Chauvin και έχουν υποβληθεί πολλές καταγγελίες εις βάρος του για ρατσιστική συμπεριφορά, ειδικά από αφροαμερικανούς πολίτες, ενώ έχει εμπλακεί και σε τουλάχιστον τρείς ένοπλες διαμάχες, έχοντας πυροβολήσει πολίτες.

 

 

 

 

Η Μινεάπολη φλέγεται κυριολεκτικά τα τελευταία 24ωρα με τους πολίτες να διαδηλώνουν και την αστυνομία να επιχειρεί να καταστείλει δυναμικά τις αντιδράσεις, με τη χρήση δακρυγόνων και γκλομπς - ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των ταραχών το βράδυ της Τετάρτης, όπως αναφέρει το CNN. 

 

 

 

 

To παρακάτω βίντεο του NBC παρουσιάζει την "εμπόλεμη" κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, μεταξύ πολιτών που διαδηλώνουν και αστυνομικών.

 

 

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής στο οποίο υπηρετούσαν οι 4 αστυνομικοί, βάζοντας φωτιά στο κτίριο.

 

 

Το FBI ερευνα το περιστατικό, οι τέσσερις αστυνομικοί που σχετίζονται με τον θάνατο του Floyd έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα και πρόκειται να απολυθούν, ωστόσο, η κοινή γνώμη ζητά την παραδειγματική τιμωρία και των 4, με το να αποδοθούν σε όλους κατηγορίες για την δολοφονία του 46χρονου. 

 

 

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως ο λόγος που επιτέθηκαν στον 46χρονο ήταν πως αντιστάθηκε στη σύλληψη, όμως τα νέα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από κάμερες ασφαλείας της περιοχής ανατρέπουν τους ισχυρισμούς τους.

 

 

Η κατάσταση στη Μινεάπολη είναι εξαιρετικά έκρυθμη, ενώ πριν από λίγο μεταδόθηκε live από το CNN η σύλληψη του συνεργείου του κορυφαίου ειδησεογραφικού δικτύου, που βρισκόταν στην πόλη για ρεπορτάζ.

 

 

Αστυνομικοί βάζουν χειροπέδες στον, μαύρο, ρεπόρτερ του CNN, Omar Jimenez, ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα στην πόλη. 

Σε δήλωσή του το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει χαρακτηριστικά «Ένας ρεπόρτερ του CNN και η ομάδα παραγωγής του συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη Μινεάπολη επειδή έκαναν τη δουλειά τους, παρά το γεγονός πως είχαν αναφέρει την ιδιότητά τους και είχαν ταυτοποιηθεί - πρόκειται για μία ξεκάθαρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

 

 

Τα πράγματα είναι δύσκολα τόσο στη συγκεκριμένη, όσο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, με τους ακτιβιστές να ζητούν δικαίωση για τον Floyd.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ