Ποιοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα λάβουν επίδομα 534 ευρώ; Τι θα συμβεί με εποχικούς & απολύσεις

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους, προχωρώντας σε απόλυσεις.

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή τις διατάξεις που αφορούν τους εργαζομένους στον τουρισμό και τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίες και θα συμπεριλαμβάνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία». 

Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για φέτος, θα έχουν την δυνατότητα να θέσουν αυτούς τους υπαλλήλους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, εφόσον τους προσλάβουν ξανά, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης. 

Παράλληλα, εφόσον ανασταλλεί η η σύμβαση εργασίας τους, οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται αποζημίωση ύψους 534 ευρώ, ενώ όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο αυτές που αφορούν τον εργοδότη, όσο και αυτές που αφορούν τον εργαζόμενο, θα καλυφθούν από το κράτος.

Επίσης, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους, προχωρώντας σε απόλυσεις.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η άρση των αναστολών συμβάσεων θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας στις ξενοδοχειακές μονάδες και το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας για τα τουριστικά λεωφορεία. 

Όσον αφορά, δε, τους εποχικά εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και λάμβαναν το εποχικό επίδομα ανεργίας από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, εκείνοι θα λάβουν μηνιαία έκτακτη αποζημίωση ίση με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας.   

Επίσης, η πολιτεία θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχικές επιχειρήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ