Σάμυ Φάις: Σε 18 μήνες θα έρθει η ανάγκη της αγοράς μετά το lockdown – Η στέρηση του τζίρου, η αναδιάρθρωση της Καλογήρου

"Βλέπω ότι αυτή η κυβέρνηση θα βοηθήσει και θα στηρίξει την οικονομία"

Το lockdown στοίχισε στον όμιλο Φάις περί τα 10 εκατ. ευρώ ή το 20% του τζίρου που παράγει ετησίως. Στο -20% είναι και η πρόβλεψη που έχει πάρει για τις πωλήσεις αθλητικών προϊόντων –στο -30% είναι για τα luxury brands που διαθέτει- για το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

 

Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή έχει διαψευσθεί από τις πωλήσεις του Μαΐου, λέει στο Capital.gr και στην Αλεξάνδρα Γκίτση, ο κ. Σάμυ Φάις ο οποίος επιλέγει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ό,τι με την επαναλειτουργία της αγοράς οι πωλήσεις των αθλητικών προϊόντων που διαθέτει στην ελληνική αγορά, μέσω των καταστημάτων Under Armour, Puma και Adidas, εμφάνισαν αύξηση +50%, κάτι που δεν περίμενε ούτε και ο ίδιος, όπως λέει.

 

Κατά πόδας και τα πολιτικά παπούτσια οι πωλήσεις των οποίων δείχνουν να ισορροπούν όσο περνούν οι ημέρες και ο κόσμος επιστρέφει και στα malls με τις πωλήσεις να δείχνουν ότι επανέρχονται, σημειώνει.

 

Βέβαια η υστέρηση του τζίρου, λόγω του lockdown δημιουργεί προβλήματα στο cash flow. "Αλλά η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει, πιστεύω θα επιλυθούν τα προβλήματα. Τα δάνεια που θα δώσουν οι τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου, θα προσφέρουν κάποια ρευστότητα στην αγορά. Έτσι πιστεύω ότι θα καλυφθεί το πρόβλημα του διμήνου του lockdown”, λέει ο κ. Φάις.

 

Θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα ο ίδιος; "Θα μπούμε στο πρόγραμμα της δανειοδότησης μέσω κρατικής εγγύησης γιατί υπάρχει υστέρηση του τζίρου την οποία πιστεύω ότι μέσα σε ένα 12μηνο θα μπορέσουμε να την εξισορροπήσουμε". Ο ίδιος εκτιμά ότι για την ανάκαμψη της αγοράς θα απαιτηθούν τουλάχιστον 18 μήνες, ενώ το "κόστος".

 

Πόσο όμως έχει επηρεάσει το lockdown την υλοποίηση του business plan αναδιάρθρωσης της Καλογήρου; "Το 2019 κλείσαμε βάσει των προβλέψεων που είχαμε κάνει, το 2020 θα έχουμε μια υστέρηση, η οποία θα καλυφθεί από τα δάνεια τα οποία θα συζητήσουμε με τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου μέσα στον Ιούνιο”, λέει ο κ. Φάις.

 

Σε ό,τι αφορά στο μετοχικό σχήμα που ανέλαβε την αναδιάρθρωση της Καλογήρου, εκτός από τον όμιλο Φάις, ποσοστό 10% έχουν και τα Αττικά Πολυκαταστήματα το οποίο θα εξαγοράσει ο όμιλος Φάις. Το συγκεκριμένο deal αναμένεται να κλείσει εντός του καλοκαιριού.

 

Εκτός από το κομμάτι της ένδυσης και της υπόδησης, ο όμιλος Φάις ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε νέες δραστηριότητες. Τον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να λειτουργήσουν, με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας και του lockdown, τα δύο πρώτα καταστήματα της ιταλικής φίρμας καλλυντικών KIKO στην Ελλάδα ενώ η 15ετής συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία συνολικά 30 καταστημάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.

 

Παράλληλα ο κ. Φάις ετοιμάζεται να λάβει και το βάπτισμα του πυρός στον ξενοδοχειακό κλάδο. Το πρώτο ξενοδοχείο που θα ανοίξει ο όμιλος, -βρίσκεται στο Καμάρι της Σαντορίνη, θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2021 ενώ σε μια διετία υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Castello Bibelli στην Κέρκυρα που απέκτησε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Παράλληλα ο όμιλος διαθέτει κάποιες εκτάσεις στην Κρήτη και στην Εύβοια, "οι οποίες όταν μας δοθεί η δυνατότητα θα τις αναπτύξουμε", όπως λέει, ενώ σημειώνει ότι ο όμιλος διαθέτει και έκταση εντός σχεδίου -πάνω από 200 στρέμματα στο Σκορπονέρι-, στα οποία θα μπορέσουν να αναπτυχθούν 500 κατοικίες.

 

Επίσης μέσω της στοάς Μοδιάνο –η ανακατασκευή ήταν να ξεκινήσει τον Μάρτιο- στοχεύει να δημιουργήσει μια Παραδοσιακή Αγορά Τροφίμων, η οποία θα εξυπηρετεί αφενός τους Θεσσαλονικείς καταναλωτές με προϊόντα υψηλής ποιότητας και αφετέρου θα αποτελέσει για τους επισκέπτες – τουρίστες της πόλης έναν προορισμό στον οποίο θα μπορούν να γευθούν και να ψωνίσουν αυθεντικές ελληνικές επιλογές και όχι μόνο.

 

Η ανακατασκευή, -μια επένδυση της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ-, θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και ο στόχος είναι η στοά να επαναλειτουργήσει τα Χριστούγεννα του 2021 ή την άνοιξη του 2022.

 

Για το μέλλον και την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Φάις πιστεύει ότι οι περισσότεροι θα επιβιώσουν γιατί όπως λέει: "βλέπω ότι αυτή η κυβέρνηση θα βοηθήσει και θα στηρίξει την οικονομία. Λειτουργεί όχι σαν δημόσιο αλλά ως ένας ιδιωτικός φορέας. Λαμβάνει γρήγορα ουσιαστικές αποφάσεις που λύνουν αρκετά προβλήματα".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ