Γώγος & Σύψας για τα έκτακτα lockdown το καλοκαίρι: Η ταχύτητα μετάδοσης του κορωνοϊού

Τα 3 στάδια των θερινών lockdown για τον κορωνοϊό

 

Στους τρόπους αντιμετώπισης των κρουσμάτων του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη χαλάρωση που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι είναι τρία τα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή: «Στα ορφανά κρούσματα, την ατομική ευθύνη και στη διαχείριση των πτήσεων και του τουρισμού».

«Χρειάζεται μια συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση των “κόκκινων” χωρών σε κάθε φάση που θα αλλάζουν τα μέτρα. Γνωρίζουμε ότι θα ξεφύγουν κρούσματα, μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα προφίλ για όλους τους τουρίστες, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας.

Ποια είναι τα τρία στάδια ενός πιθανού lockdown

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γώγος εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια.

  • Το πρώτο είναι η «καραντίνα» σε ένα ξενοδοχείο
  • Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων
  • Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί

«Φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αν τηρηθούν αυτά που έχουν προγραμματιστεί», αναφερόμενος στο τρίτο στάδιο, της καραντίνας σε ολόκληρο νησί.

«Δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικότητα, είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας σε πιθανότητα παρουσίας κρουσμάτων κορονοϊού. Εικόνες όπως αυτές που είδαμε πρέπει να αποφεύγονται. Είναι αφενός επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και αφετέρου άσχημες για τον τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Γώγος και συμπλήρωσε: «Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες έχουν αρχίσει και αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάποιοι δεν φορούν».

 

Σύψας: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, επεσήμανε τον κίνδυνο να έρθει νωρίτερα το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

«Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι της πανδημίας που είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό (εισαγόμενα κρούσματα) και συνωστισμός και συγχρωτισμός, στην Ελλάδα, ήδη έδωσαν τα πρώτα τους δείγματα ότι είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μας. Οι επόμενες κινήσεις θα είναι, αφενός μεν τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου να λάβουμε μέτρα και αφετέρου, σε περιοχές της χώρας με πολλά κρούσματα να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας. Οι αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο κ. Σύψας σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων και τους κινδύνους που προέρχονται από τα ταξίδια από το εξωτερικό, αλλά και τον συνωστισμό που παρουσιάζεται σε πολλές περιπτώσεις.

Συνέχισε πως: «Η επιδημία δεν έφυγε. Όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι εύκολο και ότι οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε ανεξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε και να μην το δούμε μετά από 14 μέρες».

 

Νωρίτερα το δεύτερο κύμα; «Αν έχουμε κακές εξελίξεις όσων αφορά τον τουρισμό και την εγχώρια επιδημία με τον συγχρωτισμό, ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα. Μην αμφιβάλει κανείς για αυτό! Ο ιός μας έχει μάθει ένα πράγμα: Ότι δε συγχωρεί κανένα λάθος».

Το ότι επιστρέφει η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, για τον ίδιο «είναι ένα κακό νέο. Είναι προφανές ότι έχουμε ανάγκη ενημέρωσης, προφανώς υπάρχει κίνδυνος η επιδημία να αρχίσει σιγά σιγά να επανακάμπτει και πρέπει οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ