Κεραλοιφή για το πρόσωπο: Οι ευεργετικές της ιδιότητες και η συνταγή για να την φτιάξετε

Δείτε τα βήματα για να την φτιάξετε μόνοι σας.... 

Η κοσμετολογία διαθέτει μια μεγάλη γκάμα φυσικών συνταγών που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας όμορφη και νεανική. Ένα από τα βασικά της όπλα, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, είναι η κεραλοιφή για το πρόσωπο.

Μπορείτε να την βρείτε έτοιμη για αγορά σε πολλές παραλλαγές στα φαρμακεία και τα καταστήματα με φυσικά καλλυντικά σε τιμή περίπου 6-8 ευρώ. Αν ωστόσο σας αρέσει να παρασκευάζετε μόνη σας καλλυντικά, μπορείτε να την φτιάξετε με κόστος περίπου 1-2 ευρώ.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις ιδιότητες και τον τρόπο παρασκευής της κηραλοιφής προσώπου.

Τι είναι η κεραλοιφή ή κηραλοιφή;

Πρόκειται για ένα φυσικό καλλυντικό για το πρόσωπο και όχι μόνο, η παρασκευή του οποίου βασίζεται στο μελισσοκέρι που δημιουργείται στις κυψέλες και έχει κίτρινο χρώμα. Υπάρχει και το λευκό beeswax, το οποίο στην ουσία είναι το επεξεργασμένο του προϊόν.

Η κεραλοιφή λοιπόν είναι πλούσια σε ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα και η πιο χαρακτηριστική της συνταγή, που έχει βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα, είναι η ανάμειξη του κεριού μέλισσας με το ελαιόλαδο.

Πέρα όμως από το λάδι της ελιάς, μπορούν να γίνουν προσθήκες και άλλων φυσικών ελαίων ή υλικών για την δημιουργία διαφορετικών κηραλοιφών για το πρόσωπο.

Η φυσική αυτή κρέμα δεν περιέχει καθόλου χημικά ή τοξικά συστατικά, ούτε όμως και συντηρητικά. Αν και έχει ελαφρώς λιπαρή υφή, λόγω της σύστασης της, είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος, ακόμα και για τον πιο ευαίσθητο. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδρογονάνθρακες που τρέφουν και περιποιούνται την επιδερμίδα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες και οι χρήσεις της κεραλοιφής προσώπου

Η χρήση της κεραλοιφής στο πρόσωπο έχει πολλά οφέλη για την επιδερμίδα. Ας δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της.

  • Χάρη στην ικανότητα του κεριού μέλισσας να έλκει και να συγκρατεί τα μόρια του νερού, η κεραλοιφή μπορεί να χαρίσει στο πρόσωπο βαθειά ενυδάτωση, κάνοντας το να δείχνει νεανικό, χωρίς όμως να φράσσει του πόρους του.
  • Παράλληλα αντιμετωπίζει την ξηροδερμία στο πρόσωπο, ελέγχει τη λιπαρότητα του και επουλώνει τα σκασμένα χείλη.
  • Ένα ενυδατωμένο πρόσωπο είναι πολύ απαλό και έχει μεγαλύτερη σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Γι’ αυτό, μπορείτε αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε και ως κρέμα ημέρας ή νύχτας.
  • Το κερί της μέλισσας είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην δημιουργία κολλαγόνουεπουλώνει ουλές και αναζωογονεί το δέρμα, βελτιώνοντας παράλληλα την ενυδάτωση του και απολεπίζοντας το.
  • Διαθέτει αντιγηραντική και επουλωτική δράση που βοηθά στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και επαναφέρει στο δέρμα τη χαμένη του λάμψη και ζωντάνια.
  • Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής και οποιουδήποτε άλλου ερεθισμού, όπως το έκζεμα ή ο επιχείλιος έρπης, καταπολεμώντας την κοκκινίλα και το πρήξιμο.
  • Προστατεύει την επιδερμίδα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες δημιουργώντας ένα λεπτό φιλμ που την αφήνει να αναπνεύσει. Έτσι αντιμετωπίζει την φθορά που προκαλεί ο ήλιος, οι ρύποι κλπ και αποτρέπει την εμφάνιση ελεύθερων ριζών.
  • Αντιμετωπίζει τις πανάδες και τις δυσχρωμίες, χάρη στις λευκαντικές ιδιότητες της. Δείτε περισσότερα σχετικά με την κεραλοιφή για πανάδες και πως να την φτιάξετε μόνη σας.

Γενικά είναι υποαλλεργική και θεωρείται ιδανική επιλογή για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα. Ωστόσο, συνίσταται πριν την χρήση της να κάνετε ένα τεστ σε ένα μικρό κομμάτι του χεριού σας, διότι υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζεται κάποιου είδους αλλεργία. Αν μετά από 24-48 ώρες δεν έχετε δει κάποια ανεπιθύμητη ένδειξη, όπως φαγούρα, ερεθισμός κλπ, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και στο πρόσωπο σας.

Η βασική συνταγή για να φτιάξετε κεραλοιφή για το πρόσωπο

Κερί μέλισσας σε μπάρα

Η παραδοσιακή κηραλοιφή έχει δυο βασικά συστατικά, το κερί μέλισσας και το ελαιόλαδο. Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο χαρίζοντας του πλούσια ενυδάτωση, προστατεύοντας το από την περιβαλλοντική ρύπανση και προλαμβάνοντας τη γήρανση του.

Επίσης, έχει καταπραϋντικές, μαλακτικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές και επουλωτικές ιδιότητες. Αντιμετωπίζει την ακμή, τις ρυτίδες και την ξηροδερμία.

Η συνταγή για να την φτιάξετε είναι η παρακάτω:

Θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αν έχετε πάρει μπάρα κεριού θα πρέπει πρώτα να τρίψετε το προϊόν στον τρίφτη. Μπορείτε όμως να το αγοράσετε και σε μορφή νιφάδων / παστίλιων.

Τρόπος παρασκευής: Τοποθετήστε το μελισσοκέρι σε μπεν μαρί και λιώστε το. Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά τα δυο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και αφήστε το να κρυώσει πριν την χρήση. Η τελική μορφή του θα είναι μια κρεμώδης πάστα.

Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με την ίδια ποσότητα από αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας. Η κεραλοιφή σας θα είναι και πάλι πολύ ενυδατική, μαλακτική και ιδανική για το πρόσωπο.

Ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αμυγδαλέλαιο και την χρήση του.

Από εκεί και πέρα, βασισμένη πάνω στην παραδοσιακή συνταγή, μπορείτε να δημιουργήσετε παραλλαγές που εκμεταλλεύονται τις ευεργετικές ιδιότητες και άλλων φυσικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε μια πιο εξειδικευμένη κηραλοιφή προσώπου για προβλήματα όπως πανάδες, ξηροδερμία, ρυτίδες, σύσφιξη και πολλά ακόμη αναφέρει το beautetinkyriaki

Lip balm με κερί μέλισσας για σκασμένα χείλη

Φτιάξτε το δικό σας ενυδατικό προϊόν για τα χείλη που θα τα μαλακώσει και θα επαναφέρει την λεία τους όψη.

Θα χρειαστείτε:

  • 2 κουταλιές της σούπας μελισσοκέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο καριτέ
  • 5-10 σταγόνες λάδι μέντας για το φαγητό

Τρόπος παρασκευής: Λιώστε σε μπεν μαρί το κερί μέλισσας, το έλαιο καρύδας και το βούτυρο καριτέ. Προσθέστε το λάδι μέντας και κατεβάστε το μείγμα από την φωτιά. Αποθηκεύστε το σε ένα βαζάκι και αφήστε το μέχρι να σκληρύνει. Μόλις κρυώσει τελείως το μείγμα και πάρει την τελική του μορφή, κλείστε το και χρησιμοποιήστε το ανά πάσα στιγμή.

Προσοχή, το λάδι μέντας για φαγητό δεν είναι το ίδιο με το αιθέριο έλαιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ