O Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει την πιο λαχταριστή πίτσα σε χωνάκι που έχουμε δοκιμάσει ποτέ!

Λαχταριστή συνταγή! 

Συστατικά

Για τα χωνάκια

  • 150 γρ. νερό, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. καλαμποκάλευρο, για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. σπιτική κέτσαπ
  • 400 γρ. mix τυριών
  • 150 γρ. γαλοπούλα καπνιστή, κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.

Για το σερβίρισμα

  • ρόκα
  • ντοματίνια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, 1 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά για να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ που έχουμε απλώσει 1 κ.σ. ελαιόλαδο και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο C στον αέρα.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με καλαμποκάλευρο, βάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε μέγεθος 60x40 εκ.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε έξι λωρίδες από τη μικρή πλευρά ώστε να έχουμε έξι λωρίδες των 60 εκ.
  • Παίρνουμε έξι φύλλα από αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο κέντρο από ένα χαρτόνι. Τυλίγουμε ώστε να έχουμε έξι κώνους με ύψος 10 εκ. και διάμετρο 5-6 εκ. Σε κάθε κώνο τυλίγουμε από μια λωρίδα ζύμης ώστε να δώσουμε κωνικό σχήμα σε κάθε ζυμάρι.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  • Γεμίζουμε μεταλλικά φορμάκια ή σε ειδικές φόρμες για χωνάκια με όσπρια και στηρίζουμε όρθια τα χωνάκια μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όσπρια που έχουμε για βάρος στις τάρτες.
  • Μοιράζουμε σε κάθε χωνάκι τη μισή κέτσαπ, τα μισά τυριά, τη γαλοπούλα κομμένη σε κυβάκια και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κέτσαπ και τα υπόλοιπα τυριά.
  • Ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με ρόκα και ντοματίνια.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ