Μαργαρίτης Σχοινάς: Σήμερα η σκέψη μου πάει στους παππούδες μου, τον Μικρασιάτη & τον Χαλκιδικιώτη - Πρόσφυγες και οι δύο

Δείτε το ποστ που δημοσίευσε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter…

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951.

 

Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

 

Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαργαρίτης Σχοινάς, δημοσίευσε στο προσωπικό του λογαριασμό, ένα tweet αποτίοντας φόρο τιμής στους δύο παππούδες του.

 

Ο κ. Σχοινάς έγραψε ότι σήμερα η σκέψη του πηγαίνει στον παππού του από την Μ. Ασία, Κωνσταντίνο, πατέρα της μητέρας του, αλλά και στον συνονόματο του Μαργαρίτη από την Χαλκιδική.

 

Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Μικρασιάτης πρόσφυγας παππούς του ξαναέχτισε τη ζωή του μετά τη στάχτη της Καταστροφής.

 

Επίσης, υπογράμμισε οτι ο Χαλκιδικιώτης παππούς του πρόκοψε ως μετανάστης και επέστρεψε στη πατρίδα που τον έδιωξε για να την κάνει καλύτερη.

 

 

 

Η μέρα στη μνήμη τους…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ