Ρόφημα από μπανανόφλουδα: Αυτοί οι 6 λόγοι θα σας πείσουν να το δοκιμάσετε

Τα οφέλη για την υγεία!

Μήπως πετάτε στον κάδο απορριμμάτων τις μπανανόφλουδες;

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο σίγουρα θα δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα από μπανανόφλουδες και να αξιοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία αυτής της κίτρινης, παχιάς και μοσχοβολιστής φλούδας.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, οι άνθρωποι επωφελούνται από τα θρεπτικά συστατικά της μπανανόφλουδας εδώ και δεκαετίες. Φυσικά, η φλούδα είναι ελαφρώς πικρή και παχιά, γεγονός που δεν καθιστά την κατανάλωση και τόσο ευχάριστη.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να το υποστείτε αυτό. Η θερμότητα στην πραγματικότητα διαλύει τις ίνες, κάνει πιο απαλή την υφή, οπότε η μπανανόφλουδα γίνεται πιο εύπεπτη. Μπορείτε να τη βράσετε για 10 λεπτά και να την απολαύσετε όπως είναι, ή να την κάνετε ρόφημα – αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

 6 σοβαροί λόγοι για να ετοιμάσουμε ρόφημα από μπανανόφλουδα!

 

  1. Μειώνει τη χοληστερόλη και ενισχύει την καρδιακή υγεία

Οι φλούδες μπανάνας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης χάρη στη σημαντική ποσότητα των αδιάλυτων και διαλυτών ινών που περιέχουν. Στην πραγματικότητα, η φλούδα έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τη σάρκα της μπανάνας. Λόγω της χαμηλότερης χοληστερόλης, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου. Οι φλούδες, όπως και η σάρκα, είναι πολύ πλούσιες σε κάλιο που βοηθά στην εξισορρόπηση υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα, ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

  1. Πρόληψη καρκίνου

Η μπανανόφλουδα περιέχει ισχυρές αντικαρκινογόνες ενώσεις καθώς και κυτταροπροστατευτικές και αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε φυτοχημικά όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, γνωστά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

  1. Βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη

Οι φλούδες μπανάνας περιέχουν τρυπτοφάνη, η οποία συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Αυτές οι ορμόνες είναι γνωστές για την ιδιότητα να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και επίσης βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ορμονών του στρες. Σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα μπανανόφλουδας μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ενώ η κατανάλωση δύο μπανανόφλουδων την ημέρα για τρεις ημέρες λειτούργησε αντικαταθλιπτικά και αύξησε τα επίπεδα σεροτονίνης κατά 16%.

  1. Καλύτερος ύπνος

Το ρόφημα από μπανανόφλουδα βοηθά  σε έναν απολαυστικό ύπνο για διάφορους λόγους. Πρώτον, όπως αναφέρθηκε, η μπανανόφλουδα περιέχει τρυπτοφάνη, που προκαλεί υπνηλία – ως γνωστόν εμπεριέχεται στη γαλοπούλα. Η τρυπτοφάνη αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και η σεροτονίνη με τη σειρά της βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, οπότε βελτιώνεται έτσι η ποιότητα ύπνου.

Η μπανανόφλουδα είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν να έχουμε έναν καλό ύπνο, βοηθώντας τον εγκέφαλο να χαλαρώσει. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το μαγνήσιο βοηθά τον ύπνο, καθώς ενεργοποιεί τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, οπότε βοηθά τον οργανισμό να χαλαρώσει. Αυτό, με τη σειρά του μας χαρίζει μια αίσθηση ηρεμίας ενώ ουσιαστικά επιβραδύνει τη λειτουργία του μυαλού και του οργανισμού, ώστε να χαλαρώσουμε.

  1. Απώλεια βάρους.

Οι μπανανόφλουδες περιέχουν υψηλό επίπεδο διαλυτών και αδιάλυτων ινών, το οποίο επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. Οπότε, αφ΄ενός απολαμβάνετε το ρόφημα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και αφ΄ετέρου μειώνεται το αίσθημα πείνας και καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Επίσης, μια μπανανόφλουδα περιέχει μέχρι και το 40% του καλίου που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα, κάτι που βοηθά να έχουμε έναν σωστό μεταβολισμό. Όταν ο μεταβολισμός λειτουργεί κανονικά, το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες, ενώ οι μύες μας γεμίζουν ενέργεια.

Προστασία του περιβάλλοντος

Η μπανανόφλουδα κάνει καλό και στον πλανήτη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 5,5 κιλά μπανάνες κατά μέσο όρο. Η πλειονότητα των μπανανόφλουδων διατίθεται σε Χ.Υ.Τ.Α αν και μερικές χρησιμοποιούνται για καθαρισμό των υδάτων και ως λίπασμα

Συνταγή για ρόφημα από μπανανόφλουδα:

Η μπανανόφλουδα μας δίνει πολλά οφέλη κι αυτά που αναφέρθηκαν είναι απλώς ενδεικτικά. Ας δούμε πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε ρόφημα από μπανανόφλουδα.

Συνταγή:

Αρχικά, φροντίστε να χρησιμοπσύμφωνα με το natural soul!οιήσετε πολύ ώριμες μπανάνες. Όσο πιο λεπτή η φλούδα, τόσο πιο γλυκιά η γεύση, λόγω της φυτικής ορμόνης «αιθυλένιο» που απελευθερώνεται από φρούτα, όπως οι μπανάνες, όταν ωριμάζουν 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρο το φρούτο, απλώς θα πρέπει να κόψετε τις δύο άκρες. Τοποθετήστε τη φλούδα ή ολόκληρη τη μπανάνα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσετε το νερό σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει αρκετά για να έχει ευχάριστη αίσθηση.

Η προσθήκη λίγης κανέλας προσθέτει ιδιαίτερη γεύση και ακόμα περισσότερα οφέλη, καθώς το μπαχαρικό περιέχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, επιπλέον της ιδιότητας να καταπολεμά τυχόν φλεγμονές!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ