Κορωνοϊός -καθηγητής Σουρβίνος: Το εμβόλιο έτοιμο σε 1 χρόνο, το καλοκαίρι - Ως τότε τι πρέπει & τι δεν πρέπει να κάνουμε

Όλα όσα είπε ο καθηγητής... 

Ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος μίλησε για τον κορωνοϊό αλλά και για την πορεία του ιού στην χώρα μας. Διευκρίνισε για το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο και έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές για όλα αυτά που πρέπει να προσέξουμε για να μην υπάρξει έξαρση του Covid-19.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε: «Οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα το έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε πως τα μέτρα πρόληψης θα υπάρχουν μέχρι να έχουμε κάποια αντιική θεραπεία.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημείωσε πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε, με τους προηγούμενους κορωνοϊους, επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός εμβολίου.

Οι προηγούμενες πανδημίες μπήκαν σε έναν βαθμό ύφεσης από μόνες τους, περιορίστηκαν, οπότε δεν υπήρξε ανάγκη. «Θεωρώ ότι τώρα θα έχουμε το εμβόλιο γιατί το χρειαζόμαστε» δήλωσε ενώ σχετικά για το χρονικό διάστημα που θα είναι διαθέσιμο υπογράμμισε πως «οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα το έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι».

Αναφορικά με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες αναζωπυρώσης που είχαν εξήγηση. Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία και γι' αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα.

Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.

«Χτες είδαμε την αναφορά 13 νέων κρουσμάτων τα οποία είναι σποραδικά κατανεμημένα π.χ. ένα Ξάνθη, ένα Ροδόπη. Έχουμε όντως την επανεμφάνιση ενός κρούσματος στην Καστοριά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όμως είναι σποραδική και δεν σημαίνει ότι έχουμε την δημιουργία νέων εστιών».

Τουρίστες και κορωνοϊός

Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορα της.

Από 1η Ιουλίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. «Αυτό που μας ενδιαφέρει πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων.

Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ