O Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει πεντανόστιμες τυροκροκέτες με σουσάμι & μαρμελάδα ντομάτα

Υπέροχη συνταγή! 

Συστατικά

Για τη μαρμελάδα ντομάτα

  • 500 γρ. ντομάτες, χωρίς φλούδες και σπόρια, κομμένες στα 2
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 70 γρ. τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
  • 30 γρ. σάλτσα σόγιας
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. μηλόξιδο

Για τις τυροκροκέτες

  • 125 γρ. γραβιέρα
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα πιπέρι

Για το πανάρισμα

  • 4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 100 γρ. σουσάμι
  • σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρμελάδα ντομάτα

  • Ρίχνουμε τις μισές ντομάτες με τα υπόλοιπα υλικά στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές. 
  • Τις υπόλοιπες ντομάτες τις κόβουμε σε κύβους 0,5 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Βάζουμε τον πουρέ σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και μόλις έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε τους κύβους της ντομάτας. 
  • Συνεχίζουμε να βράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά, μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.
  • Τη μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Για τις τυροκροκέτες

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τις κροκέτες στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  • Το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, να παγώσει. 
  • Με τα χέρια μας, πλάθουμε μικρά μπαλάκια (κροκέτες) βάρους 15 γρ. το ένα.
  • Πανάρουμε τις κροκέτες στο αλεύρι, μετά στο αβγό, μετά στο σουσάμι, ξανά στο αβγό και μετά ξανά στο σουσάμι. 
  • Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι σπορέλαιο σε 2-4 εκ. βάθος να κάψει στους 170°C (αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, οι κροκέτες μπορεί να ανοίξουν).
  • Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε με τη μαρμελάδα και τα φύλλα δυόσμου. 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ