Συντριπτική ήττα του Μακρόν στις δημοτικές εκλογές - Πύρρειος νίκη του Πρωθυπουργού του - Άνοδος της Ακροδεξιάς

Το 60% έφτασε σχεδόν η αποχή...

Βαριά ήττα υπέστη το κόμμα του Γάλλου Προέδρου στις δημοτικές εκλογές, που "στιγματίστηκαν" από την μεγάλη αποχή, αλλά και από την άνοδο των Ακροδεξιών.

Η αποχή έφτασε σχεδόν στο 60%, στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρντ Φιλίπ, σημείωσε πύρρειο νίκη, επικρατώντας στη Χάβρη.

Παράλληλα, η ακροδεξία φαίνεται πως βγάζει για πρώτη φορά δήμαρχο σε μεγάλη πόλη.  

Συγκεκριμένα, το ακροδεξιό κόμμα National Rally φαίνεται πως επικρατεί στο Περπινιάν, σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας Ifop-Fiducial.

Ο πρώην σύντροφος της Μαρίν Λεπέν, Λουί Αλιό, φαίνεται πως επικρατεί στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 54%, έναντι 46% του συντηρητικού δημάρχου Ζαν Μαρκ Πουζόλ.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα βγάζει δήμαρχο σε πόλη με περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, με τη σειρά του, δήλωσε χαρούμενος με τη νίκη του στη Χάβρη, ενώ η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό - που υποστηρίζεται από τους Οικολόγους - Πράσινους - επανεξελέγη με άνεση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Votre confiance sera notre force. Merci Paris !

A post shared by Anne Hidalgo (@annehidalgo) on

Οι Οικολόγοι - Πράσινοι σημείωσαν άνοδο σε αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων προηγούνται στη Λιόν, το Μπορντό, αλλά και στη Μασσαλία, καθώς και σε μικρότερες πόλεις όπως την Μπεσανσόν, την Τουρ ή το Πουατιέ, σύμφωνα με τα exit poll.

Το κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, République en Marche -LREM, υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη. 

Η εκπρόσωπος τύπου της Κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ παραδέχτηκε «νιώθουμε απογοήτευση» για τις κακές επιδόσεις του κόμματος, λόγω «εσωτερικών διχασμών».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη, δήλωσε ανήσυχος «για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που δεν «είναι ένα πολύ καλό νέο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ