Πεντανόστιμα γεμιστά με ρύζι & δυόσμο από την αγαπημένη μας Nτίνα Νικολάου

Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για τα γεμιστά της.Άλλες προσθέτουν κιμά, άλλες αντί για ρύζι χρησιμοποιούν πλιγούρι.

ΥΛΙΚΑ
6 μέτριες ντομάτες, ώριμες και στρογγυλές
3 μέτριες πιπεριές, πράσινες
3 κολοκυθάκια, στρογγυλά ή κοντά (για να αδειάζουν ευκολότερα)
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
½ φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρντισμένα
½ φλιτζ. τσαγιού ξανθές σταφίδες
½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1½ κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, Εvonymon
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή, Evonymon
3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
3 κουτ. σούπας ακατέργαστη ζάχαρη καστανή, ψιλή
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Αδειάζω τα λαχανικά: στις ντομάτες κόβω μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού,αφήνω τα καπάκια κατά μέρος και με ένα κουταλάκι αδειάζω τη σάρκα από το εσωτερικό τους και την ψιλοκόβω. Το ίδιο κάνω και με τα κολοκυθάκια,κόβοντας μια φέτα καπάκι από την πλευρά του κοτσανιού.
  •  Αφαιρώ τη σάρκα την ψιλοκόβω και τη ρίχνω σε ένα μπολ μαζί με τη σάρκα ντομάτας. Tέλος κόβω μια λεπτή φέτα από τις πιπεριές στην πλευρά του κοτσανιού. Βγάζω και πετάω σπόρους και μεμβράνες. Κρατάω όλα τα καπάκια των λαχανικών.
  •  Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρω το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει, προσθέτω το ρύζι και το γυρίζω 1-2 φορές. Ρίχνω τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, τη μισή ποσότητα από τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τη ρίγανη και την πάπρικα.
  • Αφήνω τα υλικά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά και σβήνω με 1 φλιτζάνι νερό. Αποσύρω από τη φωτιά, νοστιμίζω με αλατοπίπερο, προσθέτω το μαϊντανό και το δυόσμο.
  •  Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Τοποθετώ τα λαχανικά σε ένα μέτριο ταψί φούρνου, με το άνοιγμα προς τα πάνω και πασπαλίζω το εσωτερικό τους με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Γεμίζω τα λαχανικά με το μίγμα της γέμισης και σκεπάζω με τα καπάκια τους.
  • Περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες ντομάτες. Πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και λίγη ακόμη ζάχαρη. Αν θέλω μπορώ να προσθέσω 1-2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα περίπου, ώσπου τα λαχανικά να μαραθούν. Σερβίρω τα γεμιστά ζεστά ή κρύα με μπόλικη φέτα.

WHO IS WHO

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ