Αγιά Σοφιά: Ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή της σε τζαμί - Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934

Η Αγιά Σοφιά αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή της.

Ανοίγει τελικά ο δρόμος για να μετατρεπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως παράνομη την απόφαση του 1934, με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Με τον τρόπο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πλέον τη δυνατότητα να επαναφέρει την Αγιά Σοφιά, στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους, κάτι που είχε επανειλημμένα δηλώσει πως επιθυμούσε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Anadolu πως «το να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχές δεν θα της στερήσει την ταυτότητά της», καθώς «θα ανήκει πάντα στην παγκόσμια ιστορική κληρονομιά».

(Photo: Eurokinissi)

Να θυμίσουμε πως η Αγιά Σοφιά αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ