Κορωνοϊός: Κρίσιμο το 48ωρο – Ανησυχία για τα εισαγόμενα & τα «ορφανά» κρούσματα (Βίντεο)

Ανησυχία για Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα «ορφανά» τα οποία εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και η χαλάρωση των μέτρων από τους έλληνες πολίτες λόγω του καλοκαιριού, προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και «φωνάζουν» ότι η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται με τη χαλαρότητα των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων.

Η λίστα με τα μέτρα

Από την 1η Ιουλίου όπου άνοιξαν τα σύνορα έχουν καταγραφεί 326 κρούσματα εκ των οποίων τα 196 εισέρχονται από τον Προμαχώνα. Για τον λόγο αυτό το πρώτο μέτρο που πάρθηκε στη  σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο πιο ενδελεχής κι αυστηρός έλεγχος στον μεθοριακό σταθμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Έτσι, από την προσεχή Τρίτη (14 Ιουλίου), όσοι εισέρχονται, για μη ουσιώδεις λόγους, από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα.

Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έβλεπαν ημέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και αντέδρασαν προκειμένου να διακόψουν σε πρώτη φάση την εισροή τουριστών θετικών στον κορωνοϊό από τις «κόκκινες» επιδημιολογικά βαλκανικές χώρες, ιδίως από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, είχαν κλείσει τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες, με τη ζημιά πάντως να έχει γίνει, καθώς αρκετοί πολίτες της χώρας εισήλθαν στην Ελλάδα όντας φορείς του ιού και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, βγήκαν προφανώς θετικά και σκόρπισαν ανησυχία.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

 

 

 

Από τα νέα 60 κρούσματα που δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, 40 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 2 είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 1 εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, 7 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 8 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 1 στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας και 1 στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ