Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δημιουργεί φανταστικά μακαρόνια με μελιτζάνα

Η πιο ωραία μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας, ντομάτα και βασιλικό

Υλικά Συνταγής

  • 2 μετριες μελιτζάνες
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 συσκευασία ντομάτες ολόκληρες (ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
  • 300 γραµ. σπαγγέτι
  • 2 κ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • πρεζα ρίγανη
  • αλάτι πιπέρι τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα (προεραιτικα)

 

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Εκτέλεση

Αυτά τα μακαρόνια με μελιτζάνα, είναι μια Ιταλική συνταγή για νόστιμη μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας, η διάσημη σπαγγέτι αλα νόρμα (pasta alla norma).

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ.

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει.

Αφήνουμε για 10′.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες εμπορίου ή φρέσκες. Αφήνουμε στην άκρη.

Τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τις μελιτζάνες τις ψήνουμε με τους εξής τους τρόπους:

  • Τις τηγανίζουμε σε λάδι για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.
  • Τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200 °C στον αέρα για 10´να μαλακώσουν.
  • Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε. Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 ανακατεύοντας να μαλακώσουν.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30» ως 1′.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας. Προσθέτουμε πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.

Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. 

Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα μελιτζάνας. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μελιτζάνας για 1,5 με 2 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε το βασιλικό.

Σερβίρουμε αμέσως σε δυο πιάτα.

Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά για τα πιο νόστιμα μακαρόνια με μελιτζάνα

-Βάζοντας τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι, γεμίζουν οι πόροι της μελιτζάνας και τραβούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα ή στο ψήσιμο. Απαραίτητο το καλό στράγγισμα της μελιτζάνας μετά το μπάνιο σε νερό.

-Ψήνοντας τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίσουμε, κρατάμε τις θερμίδες του φαγητού πολύ χαμηλά μιας και μετράμε το λάδι (μόνο 2 κ.σ) που ραντίζουμε τις μελιτζάνες.

-Με το τηγάνισμα γίνονται σίγουρα πιο νόστιμες και πιο γλυκιές. Το αφήνω στην κρίση σας.

-Το τυρί δεν είναι απαραίτητο μιας και αποτελεί φαγητό κατεξοχήν νηστίσιμο στα νησιά, στην νηστεία του 15-Αύγουστου.

-Ο δεύτερος και ο τρίτος τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας είναι πιο υγιεινός και τραβάει ελάχιστο ελαιόλαδο.

-Σε κάθε περίπτωση ακουμπάμε τις μελιτζάνες ψητές ή τηγανητές σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν το λάδι.

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ