Βατόπουλος – Μαγιορκίνης – Σύψας για Plan B: Έχουμε αρνητικές εξελίξεις - Προέχει η δημόσια υγεία (Βίντεο)

"Είναι δυστυχώς μια αρνητική εξέλιξη η αύξηση των κρουσμάτων και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για αυτό, θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι"

Την βαθιά τους ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες εξέφρασαν σε πρωινή εκπομπή του Mega, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος.

«Στη συνάντηση με τον κ. Κικίλια σήμερα θα συζητήσουμε ορισμένα θέματα, όπως τα βόρεια σύνορά μας από τα οποία έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων. Τα φαινόμενα διασποράς του ιού σε πόλεις, με ορφανά κρούσματα. Θα κουβεντιάσουμε και τις πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του ιού και το κατά πόσο θα παρέμβουμε ή όχι», σημείωσε ο κ. Σύψας.

«Είναι δυστυχώς μια αρνητική εξέλιξη η αύξηση των κρουσμάτων και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για αυτό, θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να κάνουμε προτάσεις προς την πολιτεία για να αποφύγουμε αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα πανηγύρια, ο ίδιος είπε ότι «το ζήτημα των πανηγυριών θα συζητηθεί, και ακόμα και η απαγόρευσή τους είναι στο τραπέζι. Δυστυχώς υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, είναι η ώρα για δράση. Πρώτα από όλα είναι η δημόσια υγεία. Η οικονομία είναι αλληλένδετη με τη δημόσια υγεία. Θα προτείνουμε στην κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες ό,τι χρειαστεί».

«Στο plan B υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέες οδηγίες για τις μάσκες, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, νέες ταξιδιωτικές οδηγίες. Τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά, αλλά θα αλλάξουν ενδεχομένως οι όροι λειτουργίας τους. Έχουμε απευθύνει έκκληση, και ήδη η πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει ελέγχους αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα δούμε αν απέδωσαν και αναλόγως θα κινηθούμε», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Υπήρχε ένα κρούσμα σε μια κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Σήμερα το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και η υγειονομική περιφέρεια μεταβαίνουν στο σημείο. Δεν είναι γνωστό το πώς κόλλησε το παιδί. Στο νοσοκομείο της Ημαθίας έγινε η διάγνωση. Αυτά που συμβαίνουν είναι αναμενόμενα, δεν μας εκπλήσσουν. Μας προβληματίζει εδώ και ένα – ενάμιση μήνα η έλευση των τουριστών. Την Τετάρτη αυτό που θα γίνει με τον έλεγχο στις πύλες εισόδου θεωρούσαμε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει από πριν. Όλοι που έρχονται από τα Βαλκάνια είναι "μαζεμένοι», δεν κυκλοφορούν πολύ, έχουν περιορισμένο budget", ανέφερε σχετικά ο κ. Πυρπασόπουλος.

«Όταν συζητήθηκε το θέμα για τις κατασκηνώσεις υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός. Οργανώθηκε ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας. Το σχέδιο αυτό λειτούργησε στη Χαλκιδική, με την έννοια ότι δεν είχαμε διασπορά. Θα το δούμε στην πορεία, ελπίζουμε να μην έχουμε άλλα κρούσματα», είπε ο ίδιος.

«Η κατάσταση παρακολουθείται καθημερινά. Όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τον τουρισμό είναι αναιρέσιμες αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν έχουμε το καταστροφικό σενάριο θα κλείσει ο τουρισμός. Αλλά νομίζω δεν θα φτάσουμε εκεί. Νομίζω με τις ταξιδιωτικές οδηγίες θα μπορούμε να έχουμε κάποιους τουρίστες το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τον τουρισμό.

«Ο ιός έχει την ίδια επικινδυνότητα, απλώς τα κρούσματα είναι ανάμεσα σε τουρίστες που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν μπαίνουν εύκολα στο νοσοκομείο και δεν διασωληνώνονται. Αν υπάρξει διασπορά, όμως, του ιού, θα προβάλει και τις ευπαθείς ομάδες και θα έχουμε και θανάτους και διασωληνώσεις. Με τα εργαλεία που έχουμε είμαστε "τυφλοί” για δύο εβδομάδες. Στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε μια καλή εικόνα για την επίδραση του τουρισμού στην επιδημία στη χώρα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Η Αθήνα είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών θα ασχοληθεί και με το θέμα αυτό. Δεν θέλουμε να έχουμε κρούσματα σε μεγάλες πόλεις. Επειδή υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, αν ξεφύγει η επιδημία θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Είναι πολύ κακό σενάριο το να ξεφύγει η κατάσταση στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι κάτω από το 1%. Και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί όλοι οι υπόλοιποι είναι επίνοσοι», εξήγησε ο κ. Σύψας.

«Έχουμε τεράστια επιτυχία των μέτρων, στα Βαλκάνια η επιδημία ήρθε αργότερα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουμε την πορεία των Βαλκανίων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θα υπάρξουν περαιτέρω ταξιδιωτικές οδηγίες, αν χρειαστεί. Θα δούμε αν τα μέτρα αποδίδουν, αν ανακόπτεται η εισροή κρουσμάτων. Αν όχι, ενδεχομένως και να κλείσουν τα βόρεια σύνορα», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.

 

 

Δείτε το στιγμιότυπο στο 2:05:00’…

 

Α. Βατόπουλος: Μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος τουριστών

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στην επιστημονική κοινότητα οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στα πανηγύρια που γίνονται ανά την Ελλάδα

Πολλοί εκ των ειδικών κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη απαγόρευσης τέτοιου είδους εκδηλώσεων.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ «τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.

 

 

Καθηγητής Μαγιορκίνης: Προοίμιο δεύτερου κύματος τα "ορφανά" κρούσματα

Ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ τόνισε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού που εμφανίζονται στη χώρα μας και δεν συνδέονται με άλλα, αποτελούν το πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε στο MEGA, πως «η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος. Είναι τα σημάδια που περιμέναμε να δούμε πριν από ένα δεύτερο κύμα, οπότε σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για την μείωση αυτής της δυναμικής που βλέπουμε να έρχεται».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα διάσπαρτα κρούσματα.

«Με αυτά που βλέπουμε να γίνονται, με αρκετές εστίες πιθανής υπερμετάδοσης να είναι διεσπαρμένες σε διάφορα σημεία, είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί πρόβλημα», ανέφερε.

Ο επίκουρος καθηγητής ερωτώμενος για το αν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους, σημείωσε πως «τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους».

Όσον αφορά τους ξένους τουρίστες, εστίασε στο πρόβλημα του Προμαχώνα όπου εμφανίζεται η πλειοψηφία των εισαγόμενων κρουσμάτων.

 

 

Δείτε το στιγμιότυπο στο 14:00'…

«Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό. Γι’ αυτό και πήραμε συγκεκριμένα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ