Good News από την Οξφόρδη: Τα πρώτα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Παράγει αντισώματα, λένε οι επιστήμονες

Το εμβόλιο - που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 - αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα.

Ενθαρρυντικά φαίνεται πως είναι τα νέα από το εμβόλιο που δοκιμάζεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του νέου κορωνοϊού.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 1.077 άτομα έδειξαν πως το εν λόγω εμβόλιο οδήγησε σε παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, φαίνεται πως είναι ασφαλές για τον άνθρωπο, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα ευρήματα ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προεδοποιούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο παρέχει απόλυτη προστασία από τον κορωνοϊό, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει περαιτέρω δοκιμές.

Το εμβόλιο - που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 - αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα.

Έχει δημιουργηθεί από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Το εν λόγω εμβόλιο έχει τροποποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να προσομοιάζει στον κορωνοϊό.

Στην ουσία το εμβόλιο αυτό "διδάσκει" το ανοσοποιητικό μας σύστημα πως να επιτίθεται στον κορωνοϊό. 

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, ωστόσο, το 70% όσων συμμετείχαν στην δοκιμή εμφάνισαν πονοκέφαλο ή πυρετό. 

Όπως τονίζει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Sarah Gilbert, «Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, ώστε να γνωρίζουμε αν το εμβόλιο αυτό θα μπορέσει τελικά να μας βοηθήσει αποτελεσματικά στη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, ωστόσο, τα πρώιμα αυτά αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ