Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: 53 αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενικό lockdown

Ο Υφυπουργός τόνισε πως θεωρεί ότι «δύσκολα θα πάμε και σε τοπικά lockdown, καθώς αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα».

Ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πριν από λίγο. 

Όπως έγινε γνωστό, πλέον θα υπάρχει εβδομαδιαία ενημέρωση, αλλά σε διαφορετική βάση από ότι την περίοδο της καραντίνα. 

«Το εβδομαδιαίο ραντεβού γίνεται για να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το άνοιγμα της χώρας και να ξέρουμε πώς εξελίσσεται η προσπάθεια», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός εξήγησε πως «το γεγονός ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία (για τα κρούσματα) είναι για να υπερασπιστούμε προσωπικά δεδομένα και για να υπερασπιστούμε τον τουρισμό μας, χωρίς να στοχοποιούμε περιοχές».

Όπως αποκάλυψε, αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 53, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα λεγόμενα "ορφανά" κρούσματα, τόνισε πως «δεν υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα στην κοινωνία, που να περιφέρονται με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

«Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα προσαρμόζουμε τις ενέργειές μας στα επιδημιολογικά δεδομένα» είπε, ενώ έδωσε και κάποια στοιχεία για τις πρώτες ημέρες, μετά το άνοιγμα των συνόρων, τονίζοντας πως «από 1-19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720, από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής. Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown», ενώ τόνισε πως θεωρεί ότι «δύσκολα θα πάμε και σε τοπικά lockdown, καθώς αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα».

Για τα πανηγύρια δήλωσε ότι θεωρεί πως και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν. «Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ