Πόρια κόκος: Το σπάνιο μανιτάρι της Κίνας με τις μαγικές ιδιότητες - Για τη σπλήνα, το στομάχι, ηρεμιστικό, καταπραϋντικό & διουρητικό

Το σχήμα του μοιάζει με μικρή καρύδα...

Γράφει ο Γιάννης Κιούσης

Το Πόρια κόκος (Poria cocos) είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι που ανήκει στο γένος Πόρια (Βασιδιομύκητες: Αγαρικομύκητες: Polyporales), και συνήθως φύεται στις ρίζες από διάφορα είδη πεύκων.

Ανήκει σε μία ξεχωριστή κατηγορία μανιταριών, τα οποία είναι γνωστά ως "φαρμακευτικά μανιτάρια".

Το άγριο Πόρια κόκος συναντάται ευρέως στην Ανατολική Ασία (όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα), στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική, καθώς και σε άλλες περιοχές.

Το αποξηραμένο μανιτάρι χρησιμοποιείται ευρέως ως παραδοσιακό φάρμακο στην Κίνα, στην Κορέα και στην Ιαπωνία, ενώ χρησιμοποιείται ως είδος τροφής από τους γηγενείς της Αμερικής.

Ειδικά στην Κίνα, το αποξηραμένο μανιτάρι θεωρείται το ασήμι των κινέζικων παραδοσιακών φαρμάκων, όχι μόνο χάρη στο λευκό χρώμα του, αλλά επίσης και για την φαρμακευτική του αξία.

Στην Κίνα είναι γνωστό ως Φουλίνγκ (Fuling), έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2.000 χρόνια και αποτελεί συστατικό σε πολλές παραδοσιακές συνταγογραφήσεις της Κινέζικης ιατρικής, οι οποίες - σύμφωνα με την Κινέζικη Φαρμακοποιία (έκδοση του έτους 2010) - ξεπερνούν το 10%.

Το Πόρια κόκος έχει δείξει ότι δρα αναζωογονητικά στην σπλήνα, τονώνει το στομάχι, είναι ηρεμιστικό, καταπραϋντικό και διουρητικό.

Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της κατακράτησης του φλέγματος και των υγρών, τη δυσουρία, το οίδημα, την χαμηλή όρεξη με υδαρή κόπρανα, το αίσθημα παλμών και την αϋπνία.

Το Πόρια κόκος αποτελεί μία σημαντική πρώτη ύλη για σχεδόν 300 διπλώματα ευρεσιτεχνίας κινέζικων φαρμάκων.

Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα υγιεινών τροφίμων, καλλυντικών κ.λπ.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις δυνατότητες του για την καταπολέμηση του καρκίνου, και κλινικές δοκιμές βρίσκονται υπό  εξέλιξη για τον προσδιορισμό της άμεσης επίδρασης του Πόρια κόκος.

Μέχρι σήμερα, τρεις μετα-αναλύσεις έχουν εξετάσει τις επιδράσεις του Πόρια κόκος όταν χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην χημειοθεραπεία και τα ευρήματα έχουν δείξει ευεργετικές επιδράσεις, όπως μικρότερο ποσοστό εμφάνισης ουδετεροπενίας, σημαντικά λιγότερα επεισόδια ναυτίας και έμετου, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πριν λίγα χρόνια, ερευνητές από την Πορτογαλία διερεύνησαν εάν το Πόρια κόκος είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Τα ευρήματα τους έδειξαν ότι η ομάδα των ανθρώπων που έλαβε το μανιτάρι, είχε σημαντική απώλεια βάρους, η οποία μεσοσταθμικά ήταν 14,7 κιλά. Η διάρκεια λήψης ήταν 6 μήνες.

Οι σύγχρονες φαρμακολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι πολυσακχαρίτες και τα τριτερπένια είναι τα κύρια δραστικά χημικά συστατικά του Πόρια κόκος, το οποίο εμφανίζει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσορυθμιστικές δραστικότητες.

Εκτός από πολυσακχαρίτες και τα τριτερπένια, περιέχει εργοστερόλη, χιτίνη, πρωτεΐνη, λίπος, στερόλη, λεκιθίνη, δεξτρόζη κ.λπ.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, Ιάπωνες και Κινέζοι ερευνητές έχουν ουσιαστικά απομονώσει σχεδόν όλα τα τριτερπενοειδή από το Πόρια κόκος. Το παχυμικό οξύ, ένα τριτερπενοειδές που περιέχει το Πόρια κόκος, είναι ένα από τα πιο σημαντικά χημικά λειτουργικά συστατικά του και εμφανίζει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Άλλες σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι τα τριτερπενοειδή από το Πόρια κόκος έχουν ποικίλες φαρμακολογικές επιδράσεις, όπως ενάντια στην επιληψία, στην προστασία του ήπατος, ενάντια στην λευχαιμία και άλλες.

Ως εκ τούτου, το Πόρια κόκος αναμένεται να διαδραματίσει έναν ευρύ και σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές ιατρικές εφαρμογές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ