Ανοίγει σήμερα η Αγιά Σοφιά ως τζαμί - Πλήθος Μουσουλμάνων συρρέει για προσευχή, φιέστα ετοιμάζει ο Ερντογάν (φωτό - βίντεο)

Στη μία το μεσημέρι πρόκειται να ξεκινήσει η μουσουλμανική προσευχή...

Σήμερα, 24 Ιουλίου, ανοίγει μετά από 86 ολόκληρα χρόνια η Αγιά Σοφιά ως τζαμί για μουσουλμανική προσευχή, μετά από απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Πριν από λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 10 το πρωί, η Αγιά Σοφιά άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχθεί τους μουσουλμάνους, που έχουν συρρεύσει από νωρίς.

Παχιά βεραμάν χαλιά έχουν στρωθεί στο δάπεδο του σπουδαίου μνημείου της Κωνσταντινούπολης, ενώ όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες κατά την ώρα της προσευχής. 

Η μουσουλμανική προσευχή πρόκειται να αρχίσει στη μία το μεσημέρι, ωστόσο, ήδη έξω από την Αγιά Σοφιά - που διαθέτει πλέον επιγραφή που την αναφέρει ως τζαμί - υπάρχει ήδη πλήθος κόσμου, που εκφράζει τον ενθουσιασμό του...

Είναι η πρώτη φορά που η Αγιά Σοφιά ανοίγει ως τζαμί, μετά το 1934, όταν ο Κεμάλ είχε λάβει την ιστορική απόφαση να την "αναγνωρίσει" ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να την "παραδώσει" στην Οικουμένη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει φιέστα για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται να βρεθεί εκεί συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

 

Ωστόσο, η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά πρόκειται να πραγματοποιηθεί με αυστηρούς κανόνες λόγω κορωνοϊού.

 

Πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι θα υπάρχουν για τους προσκυνητές, ενώ η είσοδος στους στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου.

 

Μία ιδιαίτερη μέρα για την Αγιά Σοφιά, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο...

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ