«Μια ακόμη Μ. Παρασκευή ξημέρωσε για την Ορθοδοξία»: Αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη - Τι λένε οι μουσουλμάνοι (φωτό - βίντεο)

Αντιδράσεις και από την Τουρκία για το συγκεκριμένο ζήτημα...

Πρώτο θέμα παγκοσμίως είναι σήμερα η Αγία Σοφία, η οποία άνοιξε ως τζαμί για μουσουλμανική προσευχή για πρώτη φορά μετά το 1934.

 

 

 

 

 

 

Άλλωστε, η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λειτουργεί το σπουδαίο μνημείο ως τέμενος, αντί για μουσείο που ήταν εδώ και 86 χρόνια μετά από απόφαση του Κεμάλ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την υφήλιο.

 

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη χαρακτηρίσε «Μεγάλη Παρασκευή» την σημερινή ημέρα. 

 

 

«Ακόμα μια «Μεγάλη Παρασκευή» ξημερώσε σήμερα για την πατρίδα μας και για τον πολιτισμένο κόσμο. Σήμερα, δεν πενθούμε για το Θείο Δράμα. Πενθούμε για τη βεβήλωση της ιστορίας, του πολιτισμου, των ψυχών μας» έγραψε χαρακτηριστικά στο instagram η κ. Βαρδινογιάννη, ανεβάζοντας μία φωτογραφία από την Αγιά Σοφιά. 

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, με μήνυμά του στο twitter, ανέφερε πως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ, με τον οποίο συνομίλησαν για το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντάς του την βαθιά απογοήτευσή του. 

 

 

Όπως τόνισε, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, η λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί εγείρει «ανησυχίες για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις θρησκευτικές ελευθερίες». 

Ορθοδοξοι Χριστιανοί, σε όλο τον κόσμο, αντιδρούν στην απόφαση αυτή, ενώ σε πολλές περιοχές οι καμπάνιες χτυπούν πένθιμα από το πρωί. 

 

 

 

 

Αρκετοί είναι οι Μουσουλμάνοι που θεωρούν επιτυχία και "πανηγυρίζουν" για το γεγονός ότι η Αγιά Σοφιά άνοιξε μετά από 86 χρόνια για μουσουλμανική λατρεία και προσευχή - ευχαριστούν, μάλιστα, τον Ερντογάν για το «δώρο αυτό». 

 

 

Ενώ άλλοι ανεβάζουν στο twitter σκίτσα με το σπουδαίο μνημείο να... σπάει τα δεσμά του και να ανοίγει ξανά. 

 

 

Κάποιοι ξενύχτησαν έξω από την Αγιά Σοφιά αναμένοντας την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά το 1934.

 

 

Ωστόσο, υπάρχουν και μετριοπαθείς μουσουλμάνοι, οι οποίοι "καταδικάζουν" την απόφαση να ανοίξει το σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ως μουσουλμανικό τέμενος.

Ο Mohammed Alsherebi, σε άρθρο του στο "Newsweek", τονίζει πως η απόφαση αυτή είναι «εναντίον του Ισλάμ» και πως θα πρέπει «η περιοχή να επιστρέψει στο παραδοσιακό μετριοπαθές Ισλάμ, που είναι ανοιχτό σε όλους τους πολιτισμούς, πάνω από μικροαστικές πολιτικές». 

 

 

Και ο Νομπελίστας συγγραφέας Orhan Pamuk μιλώντας στην DW τόνισε πως «η κίνηση αυτή αφαιρεί από τους Τούρκους την υπερηφάνεια ότι είναι και μουσουλμάνοι και κοσμικοί». 

 

 

Τέλος, αντίδραση είχαμε και από την Καθολική Εκκλησία, που κάλεσε όλους τους Χριστιανούς, να συμμετάσχουν σήμερα σε μια "Ημέρα Πένθους" για την Αγιά Σοφιά, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα.

 

 

Και ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται σε όλο τον πλανητή, ο Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί. Μάλιστα, διάβασε ο ίδιος απόσπασμα από το Κοράνι, μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Κατά την έξοδό του, δε, δήλωσε πως «οι προσπάθειές μας ευοδώθηκαν και η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι τζαμί».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ