Το απόλυτο comfort food από τον Άκη Πετρετζίκη: Λαζάνια με κιμά γαλοπούλας

Μία συνταγή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι...

Συστατικά

250 γρ. λαζάνια

120 γρ. μοτσαρέλα, σε κομμάτια

βασιλικό, πλατύφυλλο, για το σερβίρισμα

Για τον κιμά

1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4

2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες 2 εκ

2 κλ. σέλερι, κομμένα σε ροδέλες 2 εκ

4 κ.σ. ελαιόλαδο, +έξτρα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

500 γρ. κιμά γαλοπούλας, μπούτι

150 γρ. κρασί κόκκινο

800 γρ. ντομάτα κονκασέ

1 κύβο κότας, σε 500 γρ καυτό νερό

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

1/2 ματσάκι φύλλα βασιλικού

Για τη μπεσαμέλ

60 γρ. ελαιόλαδο

60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

600 γρ. γάλα, χαμηλό σε λιπαρά

αλάτι

πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον κιμά

Ψιλοκόβουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σέλερι, προσέχοντας να μη λιώσουν.

Τα μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι, το οποίο έχουμε κάψει σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε τον κιμά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και τον κύβο που έχουμε διαλύσει σε νερό. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Προς το τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού.

Για τη μπεσαμέλ

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα που έχουμε κάψει σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα.

Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα επαναφέρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Για τη συναρμολόγηση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Άπλώνουμε το ⅓ από τον κιμά σε ένα πυρέξ 25x30 εκ., καλύπτουμε με ωμά λαζάνια και από πάνω βάζουμε το ⅓ της μπεσαμέλ.

Κάνουμε το ίδιο για άλλες 2 στρώσεις και τελειώνουμε με μπεσαμέλ.

Από πάνω απλώνουμε τη μοτσαρέλα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε και με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Αν έχει πάρει πολύ χρώμα, μπορούμε ενδιάμεσα να σκεπάσουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ