Top woman η σκηνοθέτις Εύη Καλογηροπούλου & το «Motorway 65»: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

 Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκαν από το Φεστιβάλ Καννών οι 11 ταινίες μικρού μήκους που επιλέχθηκαν για το Διαγωνιστικό τμήμα - ανάμεσα στις οποίες συναντάμε μία ελληνική, το «Μotorway65» της Εύης Καλογηροπούλου.

Το «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου, μία συμπαραγωγή της "Ελευσίνας 2021 - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης", διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών ανάμεσα σε ακόμα 10 μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο.

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκαν από το Φεστιβάλ Καννών οι 11 ταινίες μικρού μήκους που επιλέχθηκαν για το Διαγωνιστικό τμήμα - ανάμεσα στις οποίες συναντάμε μία ελληνική το «Μotorway65» της Εύης Καλογηροπούλου - που θα διαγωνιστούν για Χρυσό Φοίνικα το φθινόπωρο, εφόσον ο κορωνοϊός το επιτρέψει. 

Η ταινία εμπνέεται τον τίτλο της από τον αυτοκινητόδρομο - γέφυρα της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής Ελευσίνας - Ασπροπύργου και αφηγείται τη σχέση δύο αδελφών που ζουν και αλληλεπιδρούν με τις διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες της περιοχής.

Από τη μια πλευρά της γέφυρας βρίσκονται οι μετανάστες από τη Μαύρη Θάλασσα από την άλλη μία πληθώρα μεταναστών με διαφορετικά υπόβαθρα που βρίσκονται μεταξύ τους σε ένταση.

Αυτή η γεωγραφική και κοινωνική διαίρεση που αντανακλάται και στην αισθητική κουλτούρα της περιοχής, μπερδεύει και τη σχέση των δύο αδελφών. Καθώς και τη σχέση της αδερφής με την φίλη της από την απέναντι γειτονιά.

Η καλλιτέχνις βρέθηκε στην Ελευσίνα ως φιλοξενούμενη του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας ανερχόμενων καλλιτεχνών Initiator που διοργάνωσε η Ελευσίνα 2021 το φθινόπωρο του 2018. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν έξι εικαστικοί καλλιτέχνες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και το Κόσοβο, οι οποίοι έζησαν στην Ελευσίνα για έναν μήνα και πειραματίστηκαν πάνω στην εικαστική εγκατάσταση.

Η Εύη στο διάστημα αυτό γνωρίστηκε με κοινότητες Ελευσινίων κατοίκων και αθλητών, με τους οποίους συνεργάστηκε στη συνέχεια για την ταινία Motorway 65.

Η καλλιτέχνις για τη δημιουργία της ταινίας αξιοποίησε όχι μόνο το χαρακτηριστικό βιομηχανικό σκηνικό της περιοχής αλλά και τις σχέσεις που ανέπτυξε με τους αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών "Ελευσίς”.

Στόχος του προγράμματος Initiator ήταν ακριβώς αυτός: να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα της σύγχρονης τέχνης ενισχύοντας ανερχόμενους καλλιτέχνες στην αρχή της πορείας τους αλλά και να παράξει καλλιτεχνικά έργα με θέμα την πόλη και τους ανθρώπους της.

Λίγα λόγια για την ταινία

Δύο αδέλφια, η Σίμα και ο Ισαάκ, ζουν και εργάζονται στη γειτονιά μιας ελληνικής βιομηχανικής πόλης που κατοικείται κυρίως από Έλληνες μετανάστες της Μαύρης Θάλασσας και βρίσκεται απέναντι από μια περιοχή που κατοικείται από μετανάστες με διαφορετικό υπόβαθρο. Οι δύο κοινότητες δεν φτάνουν ποτέ μέχρι την άλλη πλευρά που έχει σαν κοινό πέρασμα τη γέφυρα – Αυτοκινητόδρομο 65. Μόνο η Σίμα διασχίζει αυτή τη μικρή απόσταση που προτιμά να περνάει χρόνο στην απέναντι πλευρά και με την καλύτερη της φίλη την Ξένια.

Οι κοινωνικές, φυλετικές και έμφυλες διαφορές πυροδοτούν εχθρότητα και δυσπιστία, που αντικατοπτρίζονται στην τοπική αθλητική σκηνή που βρίσκεται σε άνθηση και την ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των αδελφών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ηθοποιοί

Έλλη Τρίγγου, Αργύρης Πανταζάρας, Ξένια Ντάνια, Στάθης Παπαδόπουλος, Ουσμάν Μοχάμεντ, Αντρίντ και Αντριάν Σουλί, Πέτρος Μανουηλίδης, Θοδωρής Λεβαντής, Λήδα Δάλλα, Κώστας Τσιούκας, Βαγγέλης Λίγγος και ο Νέγρος του Μοριά.

Σενάριο και Σκηνοθεσία: Εύη Καλογηροπούλου

Παραγωγή από την Εύη Καλογηροπούλου

Εκτελεστικοί παραγωγοί: Χριστίνα Μουμούρη & Μίνα Δέκρη

Διευθύντρια Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη

Ενότητα 2 Δαμιανός Αρωνίδης

Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Ήχος: Γιάννης Αντύπας

Σχεδιαστής ήχου: Mohammed Rowe

Ηχητική μίξη: Κώστας Φυλακτίδης

Χρωματιστής: Δημήτρης Καρτέρης

Πρωτότυπη μουσική: Mohammed Rowe, Νέγρος του Μοριά: Kevin Zans Ansong,

Masla.G: Γιώργος Κιοσές-Τασόπουλος

Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Μάρλη Αλιφέρη

Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου

Διευθυντής παραγωγής: Ρωμανός Αργυρόπουλος-Ιωάννου

Βοηθός σκηνοθέτη - συνέχεια: Ανδρέας Παπανικόλας

Μια συμπαραγωγή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Eleusis 2021) και των Marni Films και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Με την υποστήριξη του Rosa Luxemburg Stiftung

Λίγα λόγια για την Εύη Καλογηροπούλου

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην ΑΘΗΝΑ και αυτή την εποχή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στο Royal College of Arts του Λονδίνου, ενώ είναι φιλοξενούμενη (artist-in-residence) στα Somerset House Studios της βρετανικής πρωτεύουσας. Εκπροσωπείται από την Breeder Gallery και έχει ήδη κάνει μια ατομική έκθεση στην Kunstverein της Δρέσδης.

Επίσης, έχει υλοποιήσει μια μικρού μήκους ταινία, χρηματοδοτούμενη από τον οργανισμό Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Συμμετείχε στην ομαδική έκθεση «Στο ίδιο ποτάμι δύο φορές» που διοργάνωσαν το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το New Museum της Νέας Υόρκης, ενώ δουλειά της αποτελεί μέρος της Συλλογής του Ιδρύματος Ωνάση. Οι ταινίες της έχουν προβληθεί στο Λονδίνο, στην Chisenhale Gallery, τη Whitechapel Gallery και το BFI (Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ