O Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει μια πεντανόστιμη συνταγή - Σπαράγγια στον φούρνο με beurre blanc

Υπέροχη συνταγή!

Συστατικά

Για τα σπαράγγια

  • 250 γρ. σπαράγγια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τη beurre blanc

  • 40 γρ. κρασί λευκό
  • 40 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 240 γρ. βούτυρο, καλά παγωμένο, κομμένο σε κύβους 1 εκ.

 

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα σπαράγγια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Ξεφλουδίζουμε τη βάση των σπαραγγιών με τη βοήθεια ενός πίλερ, μέχρι λίγο πριν από το σημείο όπου ξεκινούν τα άνθη τους. 
  • Πλένουμε τα σπαράγγια και κόβουμε τη σκληρή βάση τους με το χέρι. 
  • Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με το ελαιόλαδο, το αλάτι, την παρμεζάνα, και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.

Για τη beurre blanc

  • Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το κρασί, το ξίδι, το κρεμμύδι, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης και βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μείνουν 2-3 κ.σ. από το μείγμα. 
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και τα βράζουμε για 1 λεπτό ακόμα. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και ρίχνουμε το βούτυρο ανά 2-3 κυβάκια, ανακατεύοντας συνεχώς. 
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, με λίγα κυβάκια τη φορά, προσέχοντας να μην έχουν λιώσει εντελώς τα προηγούμενα όταν βάζουμε τα επόμενα.
  • Δεν θέλουμε να πάρει μεγάλη θερμοκρασία το μείγμα, γιατί θα κόψει η σάλτσα. Έτσι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ώστε να κρατιέται λίγο δροσερό. 
  • Η σάλτσα θα πρέπει να έχει την υφή μιας Ηollandaise. 
  • Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά, ελέγχουμε τα καρυκεύματα, και περνάμε τη σάλτσα από μια σήτα, ώστε να μη μείνουν μέσα τυχόν κομματάκια από το κρεμμύδι. 
  • Περιχύνουμε τα σπαράγγια με τη σάλτσα και σερβίρουμε. 

 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ