Πώς θα καταλάβω αν έχω μύκητες στα νύχια; - Συμπτώματα & Θεραπεία

Αν κινηθείτε άμεσα, θα έχετε λύσει το πρόβλημα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά

Οι μύκητες νυχιών ή αλλιώς ονυχομυκητίαση είναι μια λοίμωξη που προσβάλει τα νύχια, συνήθως των ποδιών. Μπορούν να μεταδοθούν στα διπλανά νύχια και πολλές φορές να εξαπλωθούν και στο δέρμα.

Είναι μια απλή πάθηση με την προϋπόθεση να αντιμετωπιστεί στην αρχή της. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως τα συμπτώματα θα είναι επώδυνα και δύσκολα θα θεραπευτούν.

Οι μύκητες νυχιών αναπτύσσονται συνήθως σε υγρό και ζεστό περιβάλλον.

Τα κλειστά παπούτσια, οι συνθετικές κάλτσες και ο ιδρώτας, βοηθούν στη γρήγορη ανάπτυξη τους. Το καλοκαίρι αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται καθώς η ζέστη, το περπάτημα στην άμμο ή στην πισίνα ευνοούν την ανάπτυξη τους.

Συχνή Ερώτηση: Πώς Θα Καταλάβω Αν Έχω Μύκητες Στα Νύχια;

Όταν προσβληθούν τα νύχια με τον μύκητα, αρχίζουν να εμφανίζουν μικρές κιτρινωπές κηλίδες στην επιφάνειά τους. Στη συνέχεια κατά την εξάπλωσή του, παρατηρούνται αλλοιώσεις, πάχυνση και σκλήρυνση των νυχιών.

Επίσης μπορεί να αλλάξουν χρώμα, σχήμα, να γίνουν εύθραυστα και να θρυμματίζονται οι άκρες τους. Ακόμα σε προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης, ίσως να υπάρξει και αποκόλληση ολόκληρου του νυχιού από το δέρμα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη της δερματολογικής αυτής πάθησης, θα τα αναγνωρίσετε παρατηρώντας σχολαστικά οποιανδήποτε αλλαγή στην όψη των νυχιών.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

 1. Πάχυνση του νυχιού, εσωτερικά πάνω από το δέρμα
 2. Λευκές ή κίτρινες κηλίδες γύρω από τις άκρες
 3. Έντονες ραβδώσεις στην επιφάνεια
 4. Αλλαγή στο χρώμα, συνήθως σε κίτρινη ή καφέ απόχρωση
 5. Εύθραυστες άκρες που σπάνε πολύ εύκολα

Συμπτώματα σε προχωρημένη μορφή της λοίμωξης:

 • Άσχημη οσμή και πρήξιμο κάτω από τα νύχια
 • Πόνος κατά το περπάτημα
 • Ολική ή μερική αποκόλληση
 • Άσχημο χρώμα και περίεργο σχήμα
 • Αντιαισθητική εμφάνιση

Υπάρχουν διάφορα είδη λοιμώξεων που έχουν συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις ίδια με αυτά της ονυχομυκητίασης. Αυτό καθιστά δύσκολο το να καταλάβετε αν έχετε μύκητες στα νύχια, ειδικά στο αρχικό τους στάδιο.

Η πιο σωστή και ασφαλής λύση είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αμέσως μόλις εντοπίσετε την παραμικρή αλλαγή στην όψη των νυχιών σας. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση οποιασδήποτε μυκητίασης, ειδικά αν η πάθηση έχει προχωρήσει. Η θεραπεία θα είναι επιτυχής, μόνο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο γιατρός θα μπορέσει να δώσει την κατάλληλη θεραπεία, κρίνοντας από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ίσως χρειαστεί να πάρει δείγμα για βιοψία, καθώς η αποτελεσματική αντιμετώπιση και εξάλειψη της λοίμωξης, εξαρτάται από το είδος του μύκητα.

 

Θεραπείας Για Τους Μύκητες Στα Νύχια

Γνωρίζοντας πως οι μύκητες αναπτύσσονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, πάρτε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, ώστε να μην αντιμετωπίσετε την ενοχλητική αυτή πάθηση.

 • Φροντίστε να διατηρείτε καθαρά και στεγνά τα πόδια σας.
 • Μην φοράτε ιδρωμένες κάλτσες ή παπούτσια για πολύ ώρα.
 • Μην περπατάτε με γυμνά πόδια σε δημόσια ντους ή πισίνες.
 • Μη κάθεστε χωρίς ψάθα ή πετσέτα στην άμμο, όταν πηγαίνετε στη θάλασσα.
 • Κόβετε προσεκτικά τα νύχια σας και αφαιρέστε τα σημεία που έχουν πάχυνση.
 • Απολυμαίνετε πάντα τα εργαλεία που περιποιείστε τα νύχια σας.

Αν παρόλα αυτά δεν μπορέσετε να την αποφύγετε, σας δίνουμε ακόμα μερικούς απλούς τρόπους για την θεραπεία της στο σπίτι σχεδόν χωρίς χρήματα.

Θεραπεία Με Χλωρίνη

Η χλωρίνη ως σπιτική θεραπεία για τους μύκητες των νυχιών, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και ομολογώ πώς ήταν η πρώτη επιλογή για το πρόβλημα μου.

Μύκητες Νυχιών Θεραπεία Με Χλωρίνη

Σίγουρα γνωρίζετε πως είναι ένα ισχυρό οξειδωτικό, με μεγάλο εύρος εφαρμογών. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, για να απολυμανθούν οι τροφοδοσίες της δημόσιας ύδρευσης, οι πισίνες και ως καθαριστικό και λευκαντικό οικιακής χρήσης. Το υποχλωριώδες νάτριο που περιέχει η χλωρίνη, σκοτώνει το 99,9% των μικροβίων, μυκήτων και βακτηρίων.

Είναι πολύ αποτελεσματική η απολυμαντική της δράση, γι΄αυτό όλο και πιο πολλοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε πως είναι μια επικίνδυνη χημική ουσία, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην επιδερμίδα και στην υγεία γενικότερα, εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Εάν αποφασίσετε να θεραπεύσετε τους μύκητες των νυχιών με χλωρίνη, πρέπει να ακολουθήσετε πιστά όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να είναι ασφαλής η χρήση της.

Είναι ένας πολύ φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μυκητίασης των νυχιών.

Ας δούμε πως γίνεται:

 • Γεμίστε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας (όχι περισσότερο) χλωρίνη.
 • Βάλτε μέσα τα πόδια σας και αφήστε τα περίπου δέκα λεπτά.
 • Στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό και στεγνώστε πολύ καλά με καθαρή και απαλή πετσέτα. Κάντε το δύο φορές την εβδομάδα μέχρι να απαλλαγείτε τελείως από αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα.

Προσοχή όμως: Αν υπάρχουν εκδορές ή πληγές στα πόδια σας, τότε η χλωρίνη ίσως να μην είναι καλή ιδέα. 

Θεραπεία Με Ξύδι

Ένας άλλος φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για τους μύκητες νυχιών, είναι το λευκό ξύδι. Είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για θεραπεία στο σπίτι και μου φαίνεται απόλυτα ασφαλής.

Μύκητες Νυχιών Θεραπεία Με Ξύδι

Το ξύδι είναι ένα όξινο υγρό με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Περιέχει οργανικά οξέα που καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς και σταματούν την μόλυνση. Μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του μύκητα και να ανακουφίσει από τον κνησμό.

Το λευκό ξίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία και άλλων προβλημάτων των ποδιών, όπως το «πόδι του αθλητή», οι κράμπες και οι φουσκάλες.

Η χρήση του είναι πολύ εύκολη και απλή.

 • Απλώς αναμείξτε πέντε μέρη χλιαρό νερό με ένα μέρος λευκό ξύδι και μουλιάστε τα πόδια σας για 10 με 15 λεπτά.
 • Στεγνώστε επιμελώς και περιμένετε λίγο πριν φορέσετε τα παπούτσια σας.
 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, μέχρι να υποχωρήσουν τελείως οι μύκητες.

Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε το ξύδι με μηλόξυδο. Επίσης μπορείτε να ετοιμάσετε μια πάστα από μηλόξυδο και ριζάλευρο και να την εφαρμόσετε με λίγο βαμβάκι επάνω στην προβληματική περιοχή. Θα κάνει θαύματα στην επίλυση του προβλήματος.

 

Θεραπεία Με Οξυζενέ

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το γνωστό μας οξυζενέ, είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό που αποτελείται μόνο από νερό και οξυγόνο. Παλαιότερα, πριν αντικατασταθεί από τα σύγχρονα απολυμαντικά, αποτελούσε απαραίτητο συμπλήρωμα στο κουτί με τις πρώτες βοήθειες.

Μύκητες Νυχιών Θεραπεία Με Οξυζενέ

Οι απολυμαντικές και ιαματικές του ιδιότητες το καθιστούν πολύ χρήσιμο και στην περίπτωση της ονυχομυκητίασης, αν και καλό θα ήταν να μην περιμένετε θεαματική αλλαγή στην εικόνα των ποδιών σας.

 • Βυθίστε τα πόδια σας σε ένα διάλυμα από ένα μέρος οξυζενέ και τέσσερα μέρη νερού και αφήστε τα για 15 έως 20 λεπτά.
 • Κάντε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα και μέχρι να εξαφανιστούν οι μύκητες.

Άλλος ένας εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το οξυζενέ είναι να γεμίσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ίσα μέρη νερού και οξυζενέ και να ψεκάζετε με αυτό την περιοχή που έχει προσβληθεί, πολλές φορές την ημέρα και σύντομα θα απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα.

Θεραπεία Με Φάρμακα

Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης με φάρμακα, που θα σας προτείνει ο γιατρός σας, γίνεται εφόσον η λοίμωξη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και εδώ θέλω λίγο την προσοχή σας.

Μύκητες Νυχιών Θεραπεία Με Φάρμακα

Σε αυτή τη περίπτωση η πάθηση είναι αρκετά επώδυνη. Το μολυσμένο νύχι έχει πάρει μαύρο χρώμα, μυρίζει άσχημα και το περπάτημα γίνεται με δυσκολία. Η θεραπεία με φάρμακα περιλαμβάνει κρέμες ή διαλύματα, που εφαρμόζονται τοπικά στην πληγείσα περιοχή.

Επίσης, ανάλογα με το στάδιο το οποίο βρίσκεται η μόλυνση, ο γιατρός μπορεί να κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα. Αυτές οι φαρμακευτικές αγωγές εκτός από το αυξημένο κόστος και τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν, χρειάζονται περίπου δύο με τέσσερις μήνες για να δώσουν αποτελέσματα, σύμφωνα με το ygeiakaiomorfia. 

 

Με υλικά που βρίσκονται στο ντουλάπι του σπιτιού σας και με πολύ μικρό κόστος, θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από τους μύκητες νυχιών. Αρκεί να προλάβετε το πρόβλημα στην αρχή του!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ